Ako vas osoba ne voli, morate je pustiti da nastavi svojim putem

Postoji surova istina koju često susrećemo - kada neko ne voli osobu, već je koristi. 


Iskorištava je na sve moguće načine, tretira je kao da je samo sredstvo za svoje potrebe. Zašto? Zato što ta osoba, koja je žrtva takvog odnosa, žudi za ljubavlju i spremna je na sve da bi je dobila. U ovom fenomenu, poznatom kao "plemenita nesklonost", osoba koja je izložena takvom tretmanu osjeća se povrijeđeno i odbačeno. Priča koju vam donosim ima svoje korene u prošlosti, ali je i danas itekako relevantna. 

U davnim vremenima, brakovi su često bili aranžirani - odluka roditelja ili zajednice bila je konačna. Jedna takva mlada udala se za dobrog muškarca i na prvi pogled, činilo se da je sretna. Međutim, uskoro je shvatila da ne osjeća ljubav prema svom suprugu. Bio joj je stran, dosadan, sve u njemu je izazivalo nelagodu - način kako jede, kako govori, čak i njegovi zagrljaji i poljupci... 

Pošteno je priznala svoja osjećanja mudracu i tražila dozvolu da napusti svog muža kojeg nije voljela. Mudrac je postavio važno pitanje: "Šta si dobila kao poklon od svog muža?" Ispostavilo se da je muž dao svoju prelijepu baštu, svu svoju imovinu. Kada je mudrac pitao da li će vratiti baštu svom mužu ako ode, žena je pristala. 

Shvatila je da čak ni prelijepa bašta ne može zadržati nekoga ko te ne voli. Rastanak je bio prijateljski, iako je muž bio povrijeđen. Ipak, shvatio je da je njegova supruga iskrena i da ne može zadržati nekoga ko je ne voli. Ova priča nas podučava da su plemeniti ljudi sposobni za ljubav, ali neće voljeti ni na dar ni pod prinudom. 

Čak i ako nas to boli, trebamo plemenito odgovoriti na plemenitu nesklonost - pustiti osobu koja nas ne voli, čak i ako je volimo. Jer, istinska ljubav zahtijeva reciprocitet, a svako zaslužuje da bude voljen na isti način na koji voli.

No comments

Powered by Blogger.