"Čovjek koji prevari ženu je čovjek koji je ni ne voli" - Sveštenik Efanov o nevjerstvu

Jedna žena potražila je savjet od protojereja Andreja Efanova kako bi riješila svoj ljubavni problem. 


Njena priča je bila otkrivanje da ju je suprug prevario tokom tri godine unazad. Nakon suočavanja s mužem, on je obećao da će okončati tu aferu, te su zajedno tražili Božju pomoć i molili se zajedno, no žena je primijetila da se kontakt između muža i druge žene nastavio te da je njihova ljubav ostala snažna.

Protojerej je odgovorio na njen zahtjev sa dubokim razmatranjem ljubavi. Objasnio je da ljubav nije samo osjećanje ili emocija, već unutarnje stanje čovjeka koje proizlazi iz bliskosti s Bogom. Ona je prirodno stanje u kojem bi čovjek trebao biti, gdje ljubav nastaje kada je čovjek sjedinjen s Bogom iznutra. 

Prava ljubav, kako je objasnio, ne nanosi bol, ljutnju ili zlo, već naprotiv, povećava ljubav između supružnika. Muževa prevara i njegovo tajno viđanje s drugom ženom nije ljubav, jer ljubav ne podrazumijeva izdaju zakletve na vjernost i uništavanje obitelji. 

Protojerej je savjetovao ženi da jasno definira svoju poziciju i da, ako ne može dobiti poštovanje unutar te situacije, treba razmisliti o izlasku iz nje. Mužev odgovor na ženinu odluku također bi trebao biti pokazatelj njenog mjesta u njegovom životu. Ako želi ostati s njom, trebao bi prekinuti s ljubavnicom.

Važno je shvatiti da je prevara uvijek izdaja i zahtijeva odgovarajuću reakciju. Protojerej je istaknuo važnost razuma, časti, dostojanstva, odgovornosti i poštovanja u pojmu ljubavi te je ženi pružio jasnoću u pogledu njenih prava i vrijednosti u toj situaciji.

No comments

Powered by Blogger.