Da biste čuli sebe morate prestati slušati tuđu buku: 3 ključne stvari za sreću prema K. Jungu

Švajcarski psiholog i psihijatar Carl Jung doživio je duboku starost, što je u vremenu u kojem je živio smatrano pravim fenomenom. 


Svojim radom i istraživanjima, Jung je produbio razumijevanje ljudske psihe, stvarajući značajne teorije koje su i danas temelj psihološke prakse. Smatrao je da postoje tri ključne prekretnice u životu svake osobe koje su od vitalne važnosti za pronalaženje sreće i zadovoljstva. 

Prva prekretnica je slušanje vlastitog unutrašnjeg glasa. Jung je vjerovao da kako ljudi sazrijevaju, počinju sve više osluškivati svoje unutrašnje želje i potrebe. Kroz život, nosimo različite maske kako bismo se prilagodili društvenim očekivanjima, ali s vremenom, te maske postaju teret. 

Često, kada se približimo zrelim godinama, počinjemo osjećati umor od igranja uloga i maskiranja pravog sebe. Ovo je vrijeme kada je važno povući se, osloboditi se tereta lažnih identiteta i otkriti svoju autentičnost. 

Druga prekretnica je sposobnost da se pronađe sreća u samoći. Kada se oslobodimo maski iza kojih smo se godinama krili, počinjemo se osjećati oslobođenije. Bolje razumijemo vlastite želje i manje smo podložni uticaju tuđih mišljenja. Istinska sreća dolazi iz nutrine, a ne iz vanjskih okolnosti. 

Osoba koja je srećna u samoći, koja je u miru sa sobom, postiže pravu slobodu. Usamljenost postaje prilika za duboko introspektivno putovanje, gdje se ponovo povezujemo sa svojim unutrašnjim bićem i otkrivamo zaboravljene snove i želje. 

Treća prekretnica je prihvatanje starosti i nestanka straha od smrti. Kada naučimo biti sretni sa sobom i prihvatimo svoju autentičnost, dolazimo do faze u kojoj prihvatamo i starost kao prirodni dio životnog ciklusa. Ovo je najvažnija faza sazrijevanja, jer nam omogućava da živimo bez straha od smrti.

Prihvatanje ograničenosti vremena koje imamo na Zemlji oslobađa nas tjeskobe i otvara vrata novim životnim iskustvima. Tek kada prihvatimo neizbježnost prestanka života, možemo u potpunosti živjeti s jasnoćom, mirnoćom i dubokom sviješću o postojanju.

No comments

Powered by Blogger.