Da li se djeca mogu odužiti roditeljima za brigu i potrošene živce - Mudar odgovor pisca

Često čujem starije ljude kako pričaju o porodici, braku i djeci, a njihove priče ponekad zrače gorčinom i nezadovoljstvom. 


Govore o tome kako su žrtvovali mnogo toga za svoju djecu, kako su im pružali podršku, ulagali u njihovo obrazovanje i napredak, a onda se osjećaju nezadovoljno kada se djeca ne ponašaju onako kako su očekivali. Imam jednu komšinicu koja se stalno žali na svoju stariju kćerku. Često čujem kako govori o tome kako je uložila toliko truda, vremena i ljubavi u nju, kako je finansirala njeno školovanje i podržavala je u svim njenim odlukama. 

Međutim, kćerka se, na majčinu žalost, preselila u Njemačku nakon završetka studija i tamo pronašla posao. Umjesto da bude ponosna na njeno postignuće i nezavisnost, majka je duboko razočarana i osjeća se iznevjereno. Smatra da njena kćerka ne cijeni sve što je učinila za nju i da je izgubila vezu sa porodicom. 

Takvih primjera ima mnogo. Roditelji često očekuju zahvalnost i odanost od svoje djece za sve što su učinili za njih. Međutim, važno je shvatiti da ljubav i briga koju pružamo djeci ne bi trebale biti uvjetovane očekivanjem uzvraćene zahvalnosti. Dijete ne može uvijek osjećati i izražavati zahvalnost na način na koji mi očekujemo, ali to ne znači da ne cijeni ili ne voli svoje roditelje. 

Jedna mudra misao koja mi se urezala u pamćenje glasi: "Ne tražite od svog djeteta da vam plati za sve što ste učinili za njega. Dali ste mu život, kako da vam se zahvali? Vaše dijete će podariti život nekom drugom, njegovo dijete nekom trećem, i tako se nastavlja nepovratni krug ljubavi i zahvalnosti." Ono što pružamo svojoj djeci, ne samo materijalno već i emocionalno, neprocjenjivo je i nemjerljivo. 

Važno je razumjeti da je ljubav koju pružamo djetetu jedan od najvećih darova koje možemo dati, a ono će tu ljubav dalje širiti kroz svoj život. Ako se osjećate voljeno i podržano od strane svoje djece, to je znak da ste kao roditelj uradili nešto ispravno. Ljubav i briga koje pružamo svojoj djeci ne dolaze s očekivanjem uzvraćene zahvalnosti, već iz želje da im pružimo najbolje moguće uslove za rast, razvoj i srećan život.

No comments

Powered by Blogger.