“Da li žene zaista mogu da žive bez muškaraca?” - Otac Dmitrij dao mudar odgovor

Postoji veliki broj žena koje izjavljuju da ne trebaju muškarca niti njegovu podršku u svom životu.


Međutim, često se među tim ženama javlja osjećaj nesreće i praznine upravo zbog nedostatka muškarčeve prisutnosti. Tada se pitaju da li su zaista ispravno odlučile i da li im je doista neophodan muškarac u životu. Često čujemo kako se određene ženske zadatke prepuštaju ženama, dok se teže obaveze, poput onih koje zahtijevaju fizičku snagu ili odlučnost, smatraju muškarcima. 

Ovo postavlja pitanje uloge muškarca i žene u porodici i društvu. Jednom prilikom, otac Dmitrij Smirnov je dao odgovor koji je izazvao različite reakcije, ali je istovremeno potaknuo na razmišljanje. On je rekao: "Žena može tvrditi da može živjeti bez muškarca, ali to je iluzija. Žena ne može biti srećna sama, čak ni ako je glava porodice, jer nosi na sebi dva tereta. Žena ne može biti princeza i konj za vuču." 

Ove riječi ukazuju na dublje razumijevanje uloge muškarca i žene u zajednici. Kada muškarac preuzme ulogu lokomotive, a žena i djeca su vagoni koji slijede, tada vlada harmonija u porodici. Ova analogija sugeriše da je svaka uloga važna i da je harmonija moguća kada se muškarac i žena nadopunjuju i podržavaju jedno drugo. Bog je, prema vjerskom učenju, prvo stvorio muškarca, a zatim ženu. 

Ako se ova dva bića slažu i podržavaju, tada postoji osnova za srećan i ispunjen život. Međutim, u modernom društvu često se susrećemo s različitim obrascima ponašanja koji narušavaju ovu harmoniju. Mnoge mlade žene, pod utjecajem raznih faktora, biraju neprimjerene životne puteve, napuštajući svoje porodice i gubeći osjećaj za dostojanstvo. 

Ovo stvara ozbiljan problem jer samo kroz poštovanje tradicionalnih vrijednosti i uloga možemo postići sklad i sreću u društvu. Kada bi se muškarci i žene više ponašali u skladu sa svojim prirodnim ulogama, bez nadmetanja ili potrebe za dominacijom, tada bi svi bili mnogo zadovoljniji i srećniji. Važno je razumjeti da svaka uloga u društvu ima svoje mjesto i vrijednost te da je samo kroz međusobno poštovanje i podršku moguće ostvariti sklad i sreću u zajednici.

No comments

Powered by Blogger.