“Današnja djeca su nesposobna za život zahvaljujući roditeljima” - Starac Pajsije o roditeljstvu

Starac Pajsije Svetogorac, ugledni monah s planine Svetogorske, ostavio je dubok trag svojim poukama o vaspitanju i pogreškama koje roditelji čine iz ljubavi, a nesvjesno. 


On je u svojim savjetima posebno naglašavao uticaj modernog vremena na mlade, ističući kako nerazumna roditeljska ljubav može biti štetna za njihov razvoj. "Promatram ova današnja mlada lica, posebno one koji su u fazi studiranja, i primjećujem koliko trpe zbog svog porijekla. Iako su dobri, postaju nesposobni. To nije zbog njih, već zbog roditelja koji ih razmazuju. 

Roditelji koji su prošli kroz teška vremena ne žele da njihova djeca proživljavaju isto. Zbog toga ne razvijaju kod djece sposobnost da cijene ono što imaju, čineći ih ovisnima. Naravno, to čine iz najbolje namjere, nesvjesni posljedica." 

Starac Pajsije je naglašavao kako je dopustiti djeci da odrastaju bez nužnosti i odricanja loše jer dovodi do nedostatka sposobnosti za suočavanje s životnim izazovima. Umjesto da im se sve daje na gotovo, roditelji bi trebali pomoći djeci da razviju samostalnost i radost u malim stvarima. 

"Pomažući im da nauče cijeniti ono što imaju, umjesto da se oslanjaju na roditelje za sve, omogućujemo im da postanu snažniji i sposobniji ljudi", naglašavao je. "Roditelji im često serviraju sve, čak i najmanje stvari. Daju im hranu, oblače ih, rješavaju im svaki problem. Ovo vodi ka tome da djeca ne razvijaju osjećaj odgovornosti i samostalnosti. Takvi mladi ljudi kasnije postaju nesposobni za bilo kakvu vrstu odgovornosti. Ako im se pojavi najmanji problem, odmah traže pomoć", upozoravao je. 

Starac Pajsije je isticao važnost da djeca nauče preuzeti odgovornost za svoje postupke i životne situacije, te kako je to ključno za njihov daljnji razvoj kao ljudi. "Nemojte dopustiti da vaša djeca neprekidno uče. Potičite ih da se angažiraju u kućnim poslovima, da se malo namuče. Samo tako će postati snažni i sposobni za budućnost", zaključivao je mudri starac.

No comments

Powered by Blogger.