“Djeca se rađaju čista kao pamuk, a onda im roditelji prenose svoje strahove” - Otac Predrag

Patrijarh Pavle je jednom rekao: "Ima velike sirotinje među našom djecom, kojoj, sem para, roditelji ništa nisu mogli dati." Ove riječi su duboke i potresne, i trebamo ih imati na umu. 


Otac Predrag Popović, svojim riječima, podsjeća nas da moramo biti dobri primjeri svojoj djeci. Živimo u vremenu gdje je sve brzo, gdje nemamo vremena, stalno jureći za nečim, ali gdje nas to vodi? Popović nas potiče da preispitamo sebe i da počnemo mijenjati društvo tako što ćemo prvo promijeniti sebe. 

"Djeca ne bi trebala razmišljati o teškim stvarima kao o vukovima. Ona su mala da bi ih opterećivali takvim stvarima. Ali naša djeca sve znaju. Nismo ih štedjeli, izložili smo ih svemu. Dođu mi roditelji i kažu: 'Moje dijete ima strahove.' Pa, pitaj se, ženo, zašto je to tako. Sjedi sama sa sobom i razmisli šta je tvoje dijete radilo danas," riječi su koje nas potiču na dublje promišljanje. 

Često nismo svjesni kako naši postupci utječu na djecu, često na negativan način. "Slušali su vijesti gdje se priča o teškim stvarima, kriminalu. A onda si ogovarao. Pričao si o tome kako je ovaj uradio ovo, onaj uradio ono, kako je ovaj umro, kako je ovaj prevario, kako je ovaj bezobrazan," ističe Popović. 

Također naglašava da mnogi roditelji djeci daju mobitele kako bi ih umirili, kako bi se sami mogli posvetiti drugim obavezama. "Dijete te onda smaralo, pa si mu dao mobilni telefon. 'Idi tamo, gledaj telefon, pusti me na miru.' A pogledaj malo istoriju, vidi što tvoje dijete gleda na YouTube-u," govori otac Predrag. 

"Dijete je cijeli dan pod stresom, pod napetošću. Nije dijete naviklo na život kakav mi živimo. Dijete smo dobili čisto, poput pamuka, bijelo, lijepo. A onda im prenosimo svoje strahove, svoje komplekse," dodaje Popović. Djeca dolaze na svijet kao prazan list papira, a ono što roditelji na njemu napišu određuje kakva će osoba dijete postati. 

Zato je važno posvetiti se svojoj djeci, pružiti im pažnju, razumijevanje i podršku, biti uz njih kad imaju probleme. Osluškivati ih i razgovarati s njima iskreno i otvoreno. To je ključ za odgoj poštenih i dobrih ljudi koji su sigurni u sebe, ali imaju i empatiju prema drugima.

No comments

Powered by Blogger.