"Kakav vam je brak, takvo vam je i dijete" - Mudre riječi velikog prof. dr Vladeta Jerotić

Jedino dijete u igri s drugim djetetom prihvaća drugo dijete bez ikakvih usova ili očekivanja, dok odrasli često gledaju jedan drugog kroz prizmu svojih želja i idealizacija. To se manifestira i u stavu prema braku i djeci. 


Djeca sama po sebi ne čine brak čvrstim ili stabilnim. Tamo gdje postoji temeljito i zdravo partnerstvo, dolazak djece može dodatno ojačati tu vezu. Međutim, u slučaju nezdravog braka, prisustvo djece može dodatno pogoršati situaciju. Bitno je shvatiti da stabilnost braka nije nužno povezana s brojem djece; čvrst brak ostaje stabilan bez obzira na to ima li djece ili ne. 

Dakle, karakter djeteta odražava karakter braka u kojem je odraslo. Ključni faktor u pravilnom razvoju djeteta je prisustvo topline, sigurnosti i autoriteta u roditeljskom odgoju. Kako je dijete na početku svog života nemoćno, oslanja se na roditelje za osjećaj sigurnosti i brige. Nedostatak ovih osnovnih aspekata može dovesti do problema u razvoju djeteta. 

Dijete traži potvrdu svoje vrijednosti u svojoj najbližoj okolini, prije svega od svojih roditelja. Bez topline i podrške, dijete može osjetiti nedostatak sigurnosti i samopouzdanja. Uistinu, dijete u igri s drugim djetetom prihvaća svoje vršnjake bez predrasuda ili očekivanja. Međutim, odrasli često imaju tendenciju gledati jedni druge kroz prizmu svojih želja i idealizacija. 

Kada se suoče s činjenicom da ljudi nisu savršeni ili nisu onakvi kakvima ih žele vidjeti, često dolazi do kritiziranja ili odbacivanja. U ranom djetinjstvu, pažnja, društvo, zaštita, moralna podrška i ljubav su od ključne važnosti. Ljubav se, prema akademiku Vladeti Jerotiću, najviše razvija u tim ranim godinama, kada dijete osjeća da je njegova potreba za sigurnošću zadovoljena, a to često proizlazi iz majčine nesebične i bezuvjetne ljubavi.

“Malom djetetu je više nego ikom i ikada kasnije potrebna pažnja, društvo, zaštita, moralno ohrabrivanje i ljubav. Pretpostavka je da se ljubav zapravo rađa u onom ranom životnom dobu kada djete oseti da je njegova potreba za sigurnošću relativno zadovoljena, i to da ju je pre svega zadovoljila majka koja u to unosi svoja neposredna i nesebična osećanja”. Akademik prof. dr Vladeta Jerotić

No comments

Powered by Blogger.