Koja sitnica razlikuje siromašnu osobu od bogate - Mudro zapažanje Paola Coelha

Kada smo se suprug i ja tek vjenčali, još nismo imali vlastiti stan, pa smo prvih nekoliko godina braka živjeli u iznajmljenom smještaju. 


Naša stanodavac, gospođa koja nam je iznajmljivala stan, bila je ljubazna žena u svojim šezdesetim godinama. Od samog početka imali smo lijepu komunikaciju, često smo zajedno uživali u kafi i prijatnim razgovorima. Jednom prilikom mi je otkrila da ona i njen suprug posjeduju još tri stana koje iznajmljuju u samom centru grada. 

Ova informacija me iznenadila jer njih dvoje nisu izgledali kao osobe s visokim primanjima, a znamo koliko su stanarine danas visoke. Njihova skromnost me dovodila do razmišljanja - možda su namjerno prikazivali sebe kao skromne ljude kako bi izbjegli zavist komšija ili privlačenje nepotrebne pažnje.

Možda su ti stanovi došli kroz nasljedstvo od rodbine koja nije imala direktnih nasljednika. Sjećam se priče jednog poznanika iz banke koji je govorio o biznismenima u skupim odijelima koji se bore da isplate svoje obaveze, dok je istovremeno starija gospođa, obučena skromno, imala značajnu ušteđevinu. 

Paolo Coelho, poznati brazilski pisac, je jednom rečenicom genijalno objasnio kako prepoznati razliku između siromašnih i bogatih ljudi: "Bogati ljudi ne rasipaju novac - samo siromašni se tako ponašaju." 

Biti bogat nije samo pitanje posjedovanja velike količine novca, već i umjerenog trošenja i svijesti o vrijednosti novca. Bogata osoba ne osjeća potrebu da se dokazuje kroz rasipanje bogatstva; ona umjesto toga pažljivo upravlja svojim sredstvima jer cijeni napor koji je uložila u njegovo sticanje. 

Suprotno tome, oni koji teže dokazivanju svoje bogatosti često to rade iz želje da budu prihvaćeni u društvu, pokazujući time unutarnju siromaštinu duha.

No comments

Powered by Blogger.