Kultura je više od pola ljepote žene - Pristojne i kulturne dame se pridržavaju 3 pravila

Koliko god žena bila privlačna ili uspješna, ništa ne može nadmašiti uticaj njenog ponašanja na njen izgled i šarm. 


Biti pristojna žena znači mnogo više od osnovne kulture ili poznavanja nekoliko čarobnih riječi poput "molim", "izvoli" i "hvala". To znači posjedovati razne suptilnosti koje su naučene iz bontona, koje očaravaju sve u njenom prisustvu. Evo nekoliko karakteristika pristojne dame. 

Prvo, pristojna žena poštuje autoritet. Zna kada je prikladno ponašati se formalno i s poštovanjem, a kada može preći na opušteniji način komunikacije. Na primjer, neće obraćati se zaposlenima u javnim ustanovama na neprimjeren način, čak i ako je u pitanju znatno mlađa osoba. Pristojna žena također ne pokazuje otpor prema autoritetu. Ne vodi se mišlju da je iznad svih i da je jača od vlasti. Čak i ako je možda istina da posjeduje određeni stepen snage ili moći, bitno je znati prepoznati kada su neke osobe ipak iznad nas i postupati s poštovanjem prema njima. 

Druga bitna karakteristika pristojne žene je da ne psuje. Nije bitno da li je sama, u društvu najbližih prijatelja ili porodice - pristojna dama uvijek zadržava pristojnost. Korištenje vulgarnog jezika ne priliči dostojanstvenoj i zrelom ženi; naprotiv, može je učiniti manje privlačnom i poželjnom. 

Također, pristojna žena zna kako slušati sagovornika. Nedostatak pažnje prema priči drugih je ružna osobina koju mnogi ljudi posjeduju. Nepristojne žene često nisu zainteresovane za tuđe priče, već samo žele da izraze svoje mišljenje i osjećaje. Pristojna žena se potpuno posvećuje komunikaciji sa sagovornikom. Ne ometa razgovor gledanjem u plafon, kuckanjem po telefonu, provjeravanjem vremena ili prekidanjem. Umjesto toga, pristojna žena iskazuje empatiju prema sagovorniku i sluša ga do kraja, bez prekidanja ili upadanja u riječ.

No comments

Powered by Blogger.