Ljubav se ne zaslužuje, ne zarađuje i ne otplaćuje - Ona ili postoji ili ne postoji

Jedna od najvažnijih stvari koje možemo doživjeti u životu je ljubav. Ona je poput osnovne potrebe, nešto što nas hrani, oblikuje i čini potpunima. 


Ali, često se postavlja pitanje kako zaslužiti ljubav ili je zaraditi. Bezuslovna ljubav, ona prava, ne bi trebala biti uslovljena ničim drugim osim čistog postojanja. To znači da ne bi trebalo da je ograničava bilo kakav uslov ili promjena u osobnosti ili postupcima. Ljubav bi trebala biti nešto što jednostavno jeste, bez obzira na sve. 

Primjer toga često se vidi u odnosima roditelja i djece. Mnogi roditelji, možda nesvjesno, koriste ljubav kao sredstvo manipulacije. Govoreći djeci da će ih voljeti samo ako budu poslušni ili dobri, stavljaju teret uslovljenosti na njihove mlade duše. Kao rezultat toga, djeca odrastaju sa uvjerenjem da moraju "zaslužiti" ljubav svojih roditelja ili drugih ljudi. Ovo uvjerenje često ih prati i u odraslom dobu. 

Strah od odbijanja ili gubitka ljubavi može ih navesti da se suzdrže od izražavanja svojih mišljenja ili stavova. Teže ka tome da budu "dobri" u očima drugih, nadajući se da će time privući ljubav i prihvatanje. Međutim, istina je da ljubav ne bi trebala biti predmet trgovine ili uslovljavanja. Ako je ljubav stvarna, ona se ne može sakriti ili uskratiti. 

Ona jednostavno postoji, kao što postoji i vaš dah ili otkucaji srca. Ako se suočite s nedostatkom ljubavi u određenim odnosima ili situacijama, važno je prihvatiti tu stvarnost i krenuti dalje. Nema smisla tragati za nečim što nije prisutno ili što se ne može postići. To ne znači da treba očajavati ili se predati, već samo da treba biti realan i fokusiran na daljnji razvoj i rast. 
 
Vjerujte da će prava ljubav doći u vaš život onda kada budete spremni za nju. Neka vas vodi nada da ćete jednog dana pronaći osobu koja će vas prihvatiti takvog kakvi jeste i voljeti bezuslovno. Ta ljubav će biti nešto što vam ne može biti uskraćeno, jer će biti duboko ukorijenjena u vaše postojanje i srce.

No comments

Powered by Blogger.