Mnoge su se žene složile - Glavni izvor stresa udatih žena su muževi, a ne djeca!

Mnoge žene su priznale da ih djeca manje nerviraju od muževa, što je zanimljivo saznanje koje otkriva dinamiku u mnogim porodicama. 


No, važno je napomenuti da ova neprijatna osjećanja nisu nužno povezana sa situacijama kao što su nevjerstvo ili nasilje. Istražujući ovu temu, primjećuje se da mnogi muškarci zadržavaju određene djetinjaste osobine, čak i kada odrastu i pređu četrdesetu godinu života. 

Ovo se ogleda u neozbiljnom pristupu prema odgovornostima koje podrazumijeva roditeljstvo. Jedna od žena je istakla: "Sedmogodišnje dijete je, naravno, sedmogodišnje. Ali, kada 35-godišnji muškarac ponaša kao sedmogodišnje dijete, to postaje nepodnošljivo, jer se od njega očekuje da bude odgovorniji od djeteta." 

Često se očevi fokusiraju na zabavu sa djecom, dok majke preuzimaju veći dio brige oko vaspitanja, zdravlja, obrazovanja i opšteg razvoja djeteta. Ova neravnoteža može izazvati konflikte unutar porodice, ne samo između majke i djeteta, već i između roditelja. Jedno od rješenja za ovakve situacije jeste uspostavljanje jedinstva među roditeljima. Kada jedan roditelj donese odluku ili postavi granice, važno je da drugi podrži tu odluku. Također je bitno da se oba roditelja aktivno uključe u svakodnevne obaveze oko djece, kao što su vođenje djece na sportske aktivnosti ili odlazak kod ljekara. 

Druga zapažena tema je opterećenost žena kućnim poslovima. U mnogim domaćinstvima, žene preuzimaju veći teret kućnih poslova i brige o porodici, dok muževima ostaje više slobodnog vremena. Ovo neravnomjerno raspoređivanje obaveza može dovesti do stresa kod žena, koji često nadmašuje stres koji proizlazi iz radnih obaveza. Ravnomjerna raspodjela kućnih poslova je ključni faktor za uspješan brak. Važno je da se cijeni rad i trud svakog partnera u domaćinstvu. Razgovor između supružnika je ključan za rješavanje ovih problema i za uspostavljanje osjećaja zajedništva. 

Konačno, nedostatak vremena i osjećaj krivice su česti kod žena, posebno onih koje su zaposlene. U takvim situacijama, podrška supružnika i zajedničko donošenje odluka mogu pomoći u smanjenju stresa i osjećaja krivice. Važno je pravilno upravljati vremenom i prepoznati vrijednost partnerstva u braku, kako bi se očuvala stabilnost i sreća u porodici.

No comments

Powered by Blogger.