Najvažnije pravilo za sve majke - Naučite djecu da ništa ne trpe, ako nije ugodno trebaju otići

Nedavno se u našem komšiluku odigrala prava životna drama. 


Kćerka je, nakon svađe sa suprugom i bez drugog mjesta gdje bi otišla, pokušala zakucati na vrata svoje majke usred noći. Nažalost, majka nije željela primiti svoju kćerku kod sebe. Rekla joj je da je odrasla osoba koja treba sama rješavati svoje probleme sa suprugom. Podsjetila je svoju kćerku kako ju je upozoravala prije vjenčanja da taj muškarac nije pravi za nju, ali kćerka nije slušala. 

Sada je ostavljena da živi s njim kako zna. Ovakve scene sam prije viđala samo u filmovima i serijama, a bilo mi je neshvatljivo kako jedna majka može odbiti pomoći svojoj kćerki. Smatram da je to izuzetno pogrešno i da svaki roditelj treba biti tu za svoje dijete kad mu je pomoć potrebna. Ljubav se ne bi trebala zasluživati; ako te netko voli, voli te zbog tebe. 

Djeca trebaju naučiti da ništa ne trebaju trpjeti. Ako se osjećaju nelagodno, trebaju se okrenuti i otići. Ako im to ne naučimo, mogli bi završiti kao žena iz priče sa početka. Sjećam se kad sam imala sedam godina i prvi put prespavala kod prijateljice. Majka me je odvela i rekla mi da je mogu nazvati u bilo koje doba noći ako se osjećam nelagodno, i da će doći po mene, čak i ako je kasno i ako spava. 

Takav pristup pružio mi je osjećaj sigurnosti. Nekoliko godina kasnije, na rođendanskoj zabavi kod druge prijateljice, osjećala sam se nelagodno zbog zadirkivanja nekoliko djevojaka. Bez oklijevanja, pozvala sam svoju majku, koja se pojavila u roku od 15 minuta u pidžami i kaputu. 

Njezine riječi prema majci prijateljice ostavile su snažan utisak na mene. "Nema potrebe za izvinjenjem. Želim da moja kćerka zna da uvijek može računati na mene u svako doba noći. Želim da nauči da uvijek može otići kada se osjeća nelagodno, a ja ću biti tu za nju u svakom trenutku." 

Te riječi moje majke su nešto što nikada neću zaboraviti, i želim prenijeti istu podršku svojoj djeci. Smatram da svaki roditelj treba osigurati da njihova djeca znaju da imaju podršku bez obzira na sve.

No comments

Powered by Blogger.