Ne shvatimo koliko je našim roditeljima bilo teško dok i sami ne postanemo roditelji

Samo roditelji stvarno razumiju izazove roditeljstva, a svaki od njih odgaja djecu na najbolji mogući način s resursima koje ima na raspolaganju. 


Kada se naša porodica proširila na pet članova, shvatili smo da nam je potrebno više financijskih sredstava. Zbog toga je moj suprug odlučio krenuti na poslovni put kako bi zaradio više. Tada sam prvi put stvarno shvatila kako je bilo mojoj samohranoj majci. Tek tada sam shvatila da je nisam dovoljno cijenila.

Odlazak na posao dok su djeca u vrtiću i školi, povratak s posla, priprema ručka, večere, kupanje djece, pomoć u domaćim zadacima, uspavljivanje, nervoza, suze... Sve to sam se morala suočavati svaki dan tokom dvije sedmice koliko je suprug bio na poslovnom putu. No, moja majka je tako živjela cijeli svoj život, svaki dan. Sa troje djece, poput mene, i s jednim poslom. 

Nitko od nas nije dovoljno cijenio njen trud. Nismo znali kroz što je sve prolazila, a pamtili smo je kao nervoznu ženu koja je često plakala i nije imala dovoljno vremena da nas sasluša. Pamtili smo je kao ženu koja je prevrtala očima kad god bismo napravili neku glupost u igri ili školi. Moja braća i ja smo u mladosti krenuli lošim putem jer nismo imali dovoljno pažnje u našem domu. 

Krivili smo svoju majku za sve, a nismo imali pojma koliko joj je bilo teško. Nismo shvaćali da je davala sve od sebe. Mislim da moja braća ni danas to ne shvaćaju jer imaju sjajne supruge i svekrve koje preuzimaju većinu brige o djeci. Sada, suočena s vlastitim izazovima roditeljstva, shvaćam koliko je moja majka bila iscrpljena. Žao mi je što djeca često ne shvataju kroz što prolaze njihovi roditelji. 

Djeci je teško razumjeti da roditelji imaju vlastiti život, svoje brige izvan kuće. Umjesto da ih osuđujemo, trebali bismo im olakšavati stvari. Nitko ne može potpuno shvatiti što znači biti roditelj dok to ne postane. Žao mi je što sam svoju majku stavila u zaborav, samo zato što nisam bila dovoljno otvorena da shvatim da je njoj kao majci bilo teže nego meni kao djetetu.

No comments

Powered by Blogger.