Nije sramota biti domar ili živjeti sa majkom u 40-oj: Labkovski objašnjava šta je neuspjeh

Mnogi ljudi pogrešno percipiraju određene životne situacije kao neuspjehe. 


Na primjer, društvo često stigmatizira ljude koji se bave poslom domara ili koji žive s roditeljima nakon određene životne dobi. Ali istina je da neuspjeh ne izgleda uvijek onako kako ga većina zamišlja. Psiholog Labkovski s pravom ističe da se neuspjeh ne može definisati samo kroz te vanjske okolnosti. On dodaje: „Da li želite da vam kažem što je zapravo neuspjeh?“ Neuspjeh je... 

Neuspjeh je kada svaki dan prođeš neispunjen, bez ostvarenja svojih želja i ciljeva. Neuspjeh je kada obavljaš posao koji je društveno prestižan, ali ga duboko mrziš iznutra. Neuspjeh je kada se udaješ za osobu koja je inteligentna, perspektivna i atraktivna, ali ne osjećaš ljubav prema njoj. 

Neuspjeh je kada konstantno brojiš kalorije u nastojanju da postigneš neki ideal tuđeg tijela. Neuspjeh je kada cijeli život sanjaš o tome da napišeš roman, ali se bojiš nastaviti zbog straha od neuspjeha. Neuspjeh je seks bez strasti, obavljen iz osjećaja dužnosti, umjesto iz iskrene želje i privlačnosti. 

Neuspjeh je kada živiš s osobom koja te voli, razumije i brine se o tebi, ali tvoje misli lutaju prema nekom drugom. Neuspjeh je kada ti dijete samo želi igrati se, a ti, umjesto toga, želiš samo biti ostavljen na miru. Neuspjeh je kada sanjariš o mirnom doručku uz kroasane i čitanje časopisa, ali umjesto toga žuriš s hemijski instant kašom dok sjedaš za volan. Neuspjeh je kada svakodnevno sanjariš o promjenama, ali ne preduzimaš korake da ih ostvariš. 

To su situacije koje ja nazivam neuspjehom. Važno je razumjeti da neuspjeh nije samo vezan za vanjske okolnosti ili društvene norme, već i za naše unutrašnje stanje uma, emocije i snove koje težimo ostvariti.

No comments

Powered by Blogger.