"Šta nam ostaje poslije raskida" - Momo Kapor je na najljepši način objasnio

Književnik i umjetnik Momo Kapor ostavio je iza sebe bogat opus, a jedno od njegovih djela, "Unu," je preneseno na filmsko platno pod redateljskom palicom Miloša Radivojevića.


Priča o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentkinje Une Vojvodić ispunjena je strašću i avanturama, no Kapor je zamislio da završi na nesrećan način. U tom ključnom trenutku, nastaje jedan od najljepših opisa onoga što slijedi nakon raskida. 

"Je li to sve što ostaje od ljubavi? I šta uopšte ostaje poslije nje? Telefon koji polako blijedi u sjećanju. Čaše s ugraviranim monogramima ukradene u 'Tri lađara.' Poslije ljubavi ostaje običaj da se bijelo vino sipa u dvije čaše i da crte budu na istoj visini. Poslije ljubavi ostaje jedan sto u kafani kod 'Znaka?' i začuđeni pogled starog konobara koji nas vidi s drugima. 

Poslije ljubavi ostaje rečenica: 'Divno izgledaš, nisi se ništa promijenila...' i 'Javi se ponekad, još imaš moj broj telefona.' I neki brojevi studentskih soba u kojima smo spavali ostaju poslije ljubavi. Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali poslije ljubavi. Poslije ljubavi ostaju melodije s radija koje izlaze iz mode. Ostaju znaci ljubavne šifre: 'Ako me voliš, započni sutrašnje predavanje sa tri riječi koje će imati početna slova mog imena.' Ušao je u amfiteatar i rekao: 'U našoj avangardi...' Poslao mi je poljubac. 

Poslije ljubavi ostaje tvoja strana postelje i strah da će neko iznenada naići. Klak – spuštena slušalica kada se javi tuđi glas. Hiljadu i jedna laž. Poslije ljubavi ostaje rečenica koja luta kao duh po sobi: 'Ja ću prva u kupatilo!' – i pitanje: 'Zar nećemo zajedno?' Ovaj put ne. 

Poslije ljubavi ostaju saučesnici: čuvari tajni koje više nisu nikakve tajne. Prepune pepeljare i prazno srce. Navika da se pale dvije cigarete, istovremeno, iako nema nikoga u blizini. Fotografije snimljene u automatu, taksisti koji nas nikada nisu voljeli. Poslije ljubavi ostaje povrijeđena sujeta. Metalni ukus promašenosti na usnama. Poslije ljubavi ostaju drugi ljudi i druge žene. Poslije ljubavi ne ostaje ništa. Katastrofa!"

No comments

Powered by Blogger.