Zašto najbolje žene privlače narcisoidne i manipulativne muškarce - 4 moguća razloga

Nisu sve dobre žene sudbinski vezane za divne muškarce u brakovima. Često postanu meta loših profila muškaraca. 


Vjerovatno ste tokom života imali susret sa muškarcem koji je na prvi pogled izgledao nevjerovatno, ili barem je tako djelovao - šarmantan, harizmatičan, zaljubljen u vas. Bili ste zapanjeni. Ali ta idila je bila kratka. Čim bi vas osvojio, njegovo ponašanje bi se promijenilo - postao bi kritičan, sebičan. Zašto se to dešava? Zašto se čini da privlačimo narcisoidne i sebične ljude? I kako se nositi s njima? 

Prvi korak je razumjeti zašto privlačimo takve ljude i šta nosimo u sebi što nas čini ranjivim na njihove manipulacije. Nakon toga, možemo razmišljati o strategijama kako da ih izbjegnemo ili, ako se susretnemo s njima, kako da se nosimo s njihovim ponašanjem. Ključno je shvatiti zašto nas privlače narcisi i kakav magnet privlačenja nosimo u sebi. Postoji nekoliko glavnih razloga: 

1. Odrastali ste uz narcisoidnog roditelja. Ovo je čest razlog zašto privlačimo narcise i zašto nas privlače. Učimo o ljubavi od svojih roditelja, od onih koji su nam najbliži. U ranom djetinjstvu programiramo naše osjećaje prema ljubavi i odnosima. Djeca koja su odrasla s narcisoidnim roditeljima često pronalaze narcisoidne partnere jer su navikla na takve odnose. 

2. Imate izražen osjećaj empatije. Za uspostavljanje intimnog odnosa s nekim potrebno je osjećati empatiju prema toj osobi, razumjeti i osjećati ono kroz što prolazi. Narcis traži da vrednujete samo njegove osjećaje, a ako je vaša empatija prejaka, postajete ranjivi i podložni manipulaciji. 

3. Žrtvujete sebe da biste zaslužili ljubav. Možda ste ovo naučili tokom odrastanja ili ste to zaključili iz nekog iskustva. Ali ne treba da se žrtvujete da biste imali zdrav odnos. Veza treba da bude obostrana, gdje vi dajete ali i dobijate - to je ključ za trajnu ljubav. 

4. Nedostaje vam samopoštovanje. Ako ne vjerujete da zaslužujete ljubav, postajete izuzetno ranjivi pred narcisom. Na početku veze možda ćete biti obasipani pažnjom, ali s vremenom će nedostatak samopoštovanja biti iskorišćen protiv vas. Važno je zapamtiti da takav odnos nije zdrav i da niste dužni ostati u njemu. 

Ako primijetite manipulaciju ili osjetite da ste s narcisom, važno je misliti na sebe i svoje interese.

No comments

Powered by Blogger.