Zašto se nikad ne bi trebali vratiti onome ko vas jednom povrijedi - Mudro zapažanje

Nisu svi ljudi koji nam prijaju i koje želimo pored sebe nužno i dobri prijatelji. Ponekad je bolje prekinuti određena prijateljstva. 


Vjerovatno ste se susreli s osobama u svom okruženju koje vas privlače, ali koje nisu nužno dobre za vas. Ponekad su to samo poznanici, a ponekad i partneri s kojima ulazite u ozbiljne veze. Osjećate taj čudan doživljaj kada su blizu vas – uživate u njihovom društvu, ali ipak osjećate neku distancu. Pokušavate ih dotaknuti, ali izmiču vam. Pružate ruke, ali oni se udaljavaju. 

To se ne dešava samo jednom, već možda više puta. Imate najširi osmijeh kada ugledate ime te osobe na ekranu svog telefona. Razmišljate o toj osobi, o osmijehu, o načinu na koji vas posmatra kada ste sami. No, ako budete iskreni prema sebi, shvatit ćete da odraz koji vidite u očima te osobe nije ono što ste željeli. Osjećaj povezanosti i bliskosti izostaje, iako biste željeli da je drugačije. 

Zapravo, muči vas osjećaj da ta osoba nije za vas, nije uz vas sada, niti će ikada biti, bez obzira na vaš trud. Ponekad dobijete komplimente, ali one izazivaju bol umjesto zadovoljstva. Želite vjerovati u to, iako znate da nije potpuna istina. Cijeli odnos postaje emocionalna klackalica, a vi želite otići, ali ne možete.

Uprkos svijesti o stvarnosti, ignorišete svoje osjećaje. Shvatate da ste samo opcija, a ne prioritet u tom odnosu. Potrebno je vrijeme da racionalno sagledate situaciju jer emocije su snažne, a želite vjerovati da će ovaj put biti drugačije. Nažalost, povređujete samo sebe ignorisanjem stvarnosti. Svjesni ste situacije, ali ignorišete svoje emocije. 

Osjećate se kao da ste samo opcija, a ne prioritet. Treba vremena da shvatite da u takvom odnosu trebate biti prioritet, a ne tek opcija. Vaša snaga leži u tome da se ne zadovoljite manje od onoga što zaslužujete. Zašto onda trpite u ovakvom odnosu? Možda ste ranjivi i teško otpuštate svoja osjećanja. 

Iako ne možemo kontrolisati emocije, možemo kontrolirati način na koji nas netko tretira. Zapamtite, takva osoba se vjerojatno neće promijeniti. Tolerirati mnogo toga može biti iscrpljujuće, ali zar vam je to stvarno potrebno? Bez obzira na ljubav ili privlačnost prema nekome, važno je staviti sebe na prvo mjesto. Zapamtite to.

No comments

Powered by Blogger.