"Ako dijete često kritikujete, tako ga učite da osuđuje druge" - 7 pravila odgoja Marie Montesori

Marija Montessori je postala prepoznatljiva po svojim jednostavnim, mudrim i lako pamtljivim pravilima koja roditeljima omogućavaju da odgoje sretno i samopouzdano dijete. 


Njene metode fokusirane su na roditelje i njihov pristup odgoju. Ona je vjerovala da roditelji koji ne uzimaju u obzir interese djeteta, već umjesto toga planiraju sve unaprijed i ne dopuštaju djetetu da se samostalno razvija, uništavaju osnovne principe Montessori pedagogije. 

1. Djeca uče iz svog okruženja: U prvih nekoliko godina života, okruženje u kojem dijete raste ključno je za njegov opći razvoj. Dijete upija sve informacije iz svog okruženja i uči o svemu što ga okružuje. Stoga je važno da roditelji omoguće djetetu slobodu izražavanja i osiguraju osnovne potrebe za kretanjem, govorom i ljubavlju. 

2. Pohvala umjesto kritike: Često kritikovanje djeteta uči ga osuđivanju drugih, dok ga češće pohvale uče da cijeni druge. Roditelji bi trebali pohvaliti svoje dijete kada nauči nešto novo ili ostvari neki uspjeh. Djetetova radost zbog postignuća trebala bi biti dovoljna nagrada, bez potrebe za dodatnim nagradama. 

3. Poštovanje prema djetetu: Poštovanje koje roditelji iskazuju prema djetetu ključno je za odnos koji će dijete razviti u budućnosti. Greške su sastavni dio učenja i roditelji trebaju omogućiti djetetu da ispravlja svoje pogreške i rješava probleme. 

4. Prijateljsko okruženje: Dijete će se osjećati ispunjeno i njegovo samopouzdanje će rasti ako živi u okruženju koje ga podstiče i poštuje njegove izbore. 

5. Podrška roditelja: Podrška i poticaj roditelja važni su kao i promatranje djetetove radoznalosti i istraživačkog ponašanja. Roditelji trebaju biti spremni reagirati kada primijete da je djetetu potrebna podrška. 

6. Pomoć roditelja: Roditelji trebaju biti spremni pomoći djetetu kada mu zatreba, ali ne rješavajući stvari umjesto njega. 

7. Lijepo ponašanje: Roditelji trebaju biti primjer lijepog ponašanja i naučiti dijete kako biti dobra osoba. 

Montessori je vjerovala da su ovi principi ključni za sretno i uspješno djetinjstvo, te da roditelji trebaju biti svjesni svog utjecaja na djetetov razvoj i ponašanje.

No comments

Powered by Blogger.