Loša osoba želi poniziti boljeg od sebe - Mudri savjet kako odgovoriti ljudima na uvredu

Nekim ljudima jednostavno ne treba dopustiti da vas izbace iz takta, čak i ako su vam vrlo bliski. Kako reagovati na uvredu? 


Kada vas neko pogodi riječima, trebate li mu odmah uzvratiti? Filozof Platon je smatrao da je odgovoriti na svaku uvredu imperativ. Ako vas neko uvrijedi oštrim komentarom, uzvratite na isti način. Mudar čovjek treba biti sposoban da uzvrati uvredu svakome ko pokuša da ga ponizi. Međutim, mnogi psiholozi ne podržavaju Platonovo mišljenje i vjeruju da ne bi trebali uzvratiti uvredu. 

Prvi razlog za to je taj što obično imate malo vremena da smislite odgovor. Često ćete smisliti ili nešto previše agresivno ili nešto glupo, što će vam kasnije donijeti kajanje. Drugi razlog zašto ne biste trebali uzvratiti uvredu je taj što ćete u sebi izazvati gomilu negativnih emocija koje vam mogu naškoditi, a to je upravo bio cilj vašeg sagovornika - da vas povrijedi. 

Tako da, šta onda treba učiniti? Složićemo se sa nekim psiholozima da je dobro "otužiti" se na takve ljude i njihove uvrede. Na početku će vam svaka uvreda teško pasti, osjećaćete ih kao lični napad. Ali kada odlučite da ne dozvolite drugima da vas povrijede svojim niskim udarcima, postajete snažna i moćna osoba. 

Naučite da ostanete smireni u trenucima kada vas najviše izazivaju ili provociraju, i postaćete najjača osoba na svijetu. Bit uvrede je srozati čovjeka i dovesti ga do niske tačke emocionalne nesreće. Zašto biste to dozvolili? Kada pokažete da vas njihove riječi ne pogađaju, tada oni počinju shvatati koliko su beznačajni. Tada se u njima budi lavina loših emocija. I tada, vraća im se sve ono što su drugima željeli podariti - osjećaj nezadovoljstva i nesreće. Budite mudriji od takvih ljudi!

No comments

Powered by Blogger.