Najbolji savjet koji sam ikada čula u svom životu: Ne nerviraj se, Bog postoji!

Najbolji savjet koji sam ikada čuo u svom životu jest: Ne nerviraj se, Bog postoji! 


Iako su mi ljudi davali mnogo savjeta, bilo iskreno ili manje iskreno, svaki od njih donosio je samo djelić znanja, nade ili ohrabrenja. Ipak, uvijek bi ostalo stotine nedovršenih pitanja, hiljade enigmi koje život nosi. Kada sam prvi put čuo ovaj savjet, počeo sam manje razmišljati o tome što su mi drugi učinili i smanjiti opterećenje svojih misli dodatnom negativnošću koja me samo uništavala. 

Od tada, svaki novi dan započinjem s novom vjerom u Boga i u ljude oko sebe, svjestan da svako zlo koje mi neko nanese, čini na svoj račun, a ne na moj. Shvatio sam da razmišljajući o osveti samo postajem poput tih istih ljudi, produžujući lanac negativnosti i upadajući u njegovu zamku. 

Taj savjet mi je otvorio oči i načinio me svjesnim da ne mogu preuzeti više nego što mogu podnijeti. Zašto bih se opterećivao brigama za probleme za koje nemam rješenja? Zašto bih trošio energiju na nešto što se dogodilo u prošlosti i što je već iza mene? Zašto bih brinuo o neizvjesnoj budućnosti kada ni sam ne znam što će donijeti? 

Shvatio sam da sve što je iznad mojih mogućnosti mogu prepustiti Bogu. Shvatio sam da nisam pozvan da vršim pravdu, već samo da strpljivo prepustim svoj sud Njemu. Tek kada prestanem nervirati se, imat ću priliku pokazati koliko vjerujem i kolike su Njegove snage. Tada ću, poput djeteta, pokazati kako vjera u Oca pomjera granice moje strpljivosti, snage i života, te biti mu zahvalan na tome.

mariozuvela

No comments

Powered by Blogger.