"Nedostatak samopoštovanja je glavni uzrok nezadovoljstva" - Mudro zapažanje Labkovskog

Psiholog Mihail Labkovski ističe nedostatak samopoštovanja kao glavni uzrok nezadovoljstva kod ljudi.


On tvrdi da je samopoštovanje temelj na kojem gradimo svoje živote, utječući na način na koji percipiramo sebe, komuniciramo s drugima i nosimo se sa životnim izazovima. Održivo samopoštovanje omogućava nam da donosimo odluke koje su u skladu s našim vrijednostima i željama, ne podliježući vanjskom pritisku ili tražeći odobrenje od drugih.

Kada patimo od niskog samopoštovanja, skloni smo tražiti mane u sebi, sumnjati u svoje sposobnosti, propuštati nove prilike, ograničavati svoje snove i bojati se izražavanja svojih želja. Nedostatak samopoštovanja može nas dovesti do ustupaka koji nisu u skladu s našim unutarnjim vrijednostima te nas spriječiti da postignemo istinsko poštovanje i ljubav prema sebi. 

Mihail Labkovski ističe da je patnja često rezultat nedostatka samopoštovanja te da se mnogi ljudi čini da su zarobljeni u ovom stanju, čak i kad imaju mogućnost da se oslobode. Plašimo se reći "ne" u situacijama koje nam ne odgovaraju, bojeći se odbacivanja ili gubitka ljubavi. 

Međutim, zdravo samopoštovanje je ključno za život ispunjen srećom i zadovoljstvom, bez potrebe za stalnim potvrđivanjem ili odobrenjem izvana. Prema Labkovskom, evo devet glavnih obilježja osoba sa zdravim samopoštovanjem: 

1. Imaju sposobnost da odaberu sebe umjesto tuđeg odobrenja. 
2. Mogu reći "ne" bez osjećaja krivnje. 
3. Hrabro slijede svoje strasti i snove, uprkos mišljenjima drugih. 
4. Oslanjaju se na sebe u teškim trenucima, bez ovisnosti o drugima. 
5. Ne traže stalno odobrenje ili pažnju drugih. 
6. Ne ulaze u destruktivne veze ili se ponašaju na način koji nije autentičan samo da bi bili voljeni. 
7. Ne traže partnera koji će ih "popraviti" ili ispuniti praznine u njihovom životu. 
8. Ne osjećaju se suviše povezani s drugima ili vezani za određene ljude ili stvari. 
9. Ne žale se nego traže konstruktivne načine za rješavanje problema. 

Ova obilježja ukazuju na osobu koja ima duboko samopoštovanje, što ih osnažuje da žive autentično i ispunjeno, neovisno o vanjskim okolnostima ili mišljenjima drugih.

No comments

Powered by Blogger.