Psiholog objašnjava zašto je veoma važno oprostiti roditeljima - Učinite to zbog svoje sreće

Bez obzira na to koliko je loš bio odnos s roditeljima, važno je da im oprostite zbog svoje sreće i emocionalne stabilnosti. 


Ljudmila Petranovskaja, psihologinja, ističe važnost opraštanja roditeljima. Čak i ako trenutno ne možete da im oprostite, važno je da barem pokušate da ih razumijete. Postoje brojni razlozi zbog kojih su vas možda povrijedili: 

Nedostatak resursa: Važno je imati na umu da su vaši roditelji možda prošli kroz veoma teška vremena - borili su se s poslom, nedostatkom novca, često je nedostajalo hrane. Sve te teškoće su imale uticaj na njihovu emocionalnu stabilnost i vedar duh. 

Mladi i neiskusni: Mnogi roditelji su se vjenčavali i postali roditelji dok su još bili mladi i neiskusni. U to vrijeme nisu nužno razmišljali racionalno. Sjetite se svojih vlastitih mladalačkih dana i koliko ste tada bili skloni činiti gluposti. 

Nije bitno zbog čega su vaši roditelji bili strogi ili loši prema vama, ali je važno da ne zadržavate ogorčenost u sebi. Beskonačno kritikovanje roditelja i prebacivanje krivice na njih za sve probleme u vašem životu nije korisno ni za vas ni za njih. Dok smo bili djeca, nismo imali izbora, ali sada kao odrasle osobe imamo moć da prebrodimo traume i nastavimo dalje. 

Ako se osjećate zarobljeno ili izgubljeno, obratite se psihoterapeutu. Nema potrebe da patite godinama. Pokušajte razgovarati sa svojim roditeljima otvoreno o onome što vas muči. Možda su sada spremniji za takav razgovor, možda su stariji i mudriji, možda su se promijenili. Ipak, nemojte očekivati ​​čudo. 

Neki roditelji mogu ostati tvrdoglavi u svojim stavovima i uvjerenjima. Važno je da se oslobodite tereta očekivanja da će se oni promijeniti i da ćete tek tada moći oprostiti. Pomirenje s prošlošću je važno za vašu budućnost i emotivno blagostanje.

No comments

Powered by Blogger.