"Roditelji gube kontrolu nad djecom jer je nikad nisu ni uspostavili" - Milica Novković

U odnosu između roditelja i djeteta neophodno je jasno postaviti granice, tako da bude jasno ko je roditelj, a ko dijete. 


Već sada, roditelji osjećaju posljedice svojih propusta kada je u pitanju vladanje djecom, često već u trećoj ili četvrtoj godini djetetova života. "Gdje je prisila, tu nema prave ljubavi; gdje je interesovanje, tu nema pravog odnosa," upozorava profesorica Milica Novaković, koja je svoj radni vijek posvetila radu s djecom. 

Danas, iako je u penziji, ona i dalje nije odustala od svoje misije podsjećanja roditelja da je odgoj djece najveća umjetnost, za koju su potrebni talenat, rad i beskrajno mnogo ljubavi. "Mi smo skroman narod, a model vaspitanja na ovim prostorima se temelji na tradicionalnoj porodici iz koje i sama potičem. U takvoj porodici nema mahanja materijalnim stvarima kao nagradama za djecu, pravila su jasna, postoje kazne i kritike, ali kada dijete odraste, shvata da su roditelji uvijek željeli najbolje za njega. 

Vremenom je nasilje i potkupljivanje djece postalo nametnuto kao metoda vaspitanja, što nikako ne može donijeti dobre rezultate." Profesorica podsjeća da je u tradicionalnoj porodici dijete moralo poštovati pravila, te da nije bilo većih problema, jer su djeca slušala i brzo shvatala autoritet učitelja i roditelja.

"Djeca su već rođena s unutrašnjom motivacijom, dobrotom i ljubavlju u sebi. Roditelji ne bi trebali mijenjati tu prirodnu dobrotu, ali to često rade kada dijete uključe u proces 'dresiranja' štapom i šargarepom," kaže Milica Novaković, dodajući da su danas roditelji i djeca "čipovani", jer djeca neće ništa uraditi bez nagrade. Imaju iskrivljenu svijest, dok roditelji, s druge strane, često stoje na rubu odustajanja.

"Već sada, roditelji osjećaju posljedice svojih propusta u trećoj, četvrtoj godini djetetova života jer ne znaju kako vladati svojom djecom. Tehnologija, tableti i mobilni telefoni imaju kontrolu nad najmlađima. Djeca već od šest mjeseci kojima guramo tablete u ruke odrastaju u ljude s mnogo problema. Danas čak i zubar ima kontrolu nad nama," primjećuje Milica. 

"Često se događa da zubar prvo pita roditelja da li je dijete nešto obećano kako bi mirno sjelo u stolicu. Ako nismo ništa obećali, moramo sjesti s djetetom u zubarsku stolicu i čvrsto ga držati. Takvim postupcima ne razvijamo istinske potencijale djeteta. Nove generacije već razmišljaju o braku kao o nečemu nedostupnom, čak i djeca od dvanaest godina," zaključuje ona.

No comments

Powered by Blogger.