Šta ću kad ostarim i kad mi se odraz u ogledalu prestane sviđati: Monika Beluči mudro savjetuje

Žene u zrelijim godinama ne bi trebale da se osećaju prisiljene da dokazuju svoju vrijednost nikome. 


Ma koliko se trudile, shvatajući da ne mogu zadovoljiti svačije standarde niti svima biti po volji. Sjećam se situacija kada bih postigla cilj i dovela svoju figuru do željenog stanja, a moja baka bi me bez izuzetka upitala da li sam gladna, sugerirajući da mi fali hrane. A kad bih nakupila koji kilogram, odmah bi komentarisala kako dobro izgledam i da mi još koji kilogram neće škoditi. 

Za nju, žena je bila lijepa ako je bila 'krupna' i 'jaka', kako je voljela reći. Žene koje teže savršenstvu ne čine to s namjerom da ikoga povrijede, već jednostavno žele divljenje drugih. Neki od nas ne mogu prihvatiti prolaznost vremena, nego žele ostati mladoliki. 

Na primjer, imam kolegicu na poslu koja je blagoslovljena prirodnim izgledom. Iako je već u svojim četrdesetima, bez problema nosi veličinu M. No, kad joj priđete bliže, možete uočiti tragove starenja. Ponekad sam slušala razgovore koje bi vodila s muškim kolegama, uvijek ih izazivajući osmijehom da procijene koliko ima godina. Mislim da su muškarci svjesni da nije u tridesetima, ali iz poštovanja obično kažu da ima 30 ili manje. 

A ona, s osmijehom, otkrije kako zapravo ima 45. Starost nije laka, pogotovo ne za žene koje su se navikle na komplimente zbog izgleda. One često proživljavaju teškoće koje druge žene ne doživljavaju. Žene koje su ulagale u svoj izgled mogu se osjećati depresivno kad se prve bore pojave na licu ili kad kosa počne sijediti. Teško im je prihvatiti promjene i prilagoditi se novim fazama života. 

Treba shvatiti starenje kao proces u kojem se razmjenjuje fizička snaga za mudrost, spoljašnja ljepota za unutrašnju. Koža možda više nije tako glatka, ali se pojavljuje dublji pogled; rumenilo možda nestane, ali mudrost dolazi na vidjelo. 

Monica Bellucci, talijanska glumica koja izgleda izvanredno u svojih 57 godina, daje mudar savjet ženama koje se bore s prihvatanjem godina i starenja: "Kada pomislim na starenje i na dan kad mi se više neće sviđati ono što vidim u ogledalu, sjetim se svoje majke: neću gledati sebe u ogledalu, gledaću svoju djecu."

No comments

Powered by Blogger.