Ko se igra sa tim da vas izgubi, pustite ga neka pobijedi

Kada se netko igra s vašim osjećajima, pružajući vam samo sebičnu ljubav i manipulirajući vašim emocijama kako bi zadovoljio vlastitu emocionalnu prazninu, najbolje je dopustiti mu da pobijedi. 


Jer, tko god da se igra s vašom ljubavlju na taj način ne zaslužuje vašu prisutnost. Važno je prepoznati kada je vrijeme da se povučemo i zaštitimo sebe. Naša dostojanstvena reakcija na takvo ponašanje je odlazak. Jer, ako netko ne cijeni vašu ljubav i manipulira vama, nije vrijedan vašeg vremena ni truda. To je lekcija koju nas uči život i koju možemo pronaći u knjigama poput one napisane od strane neurologa Amira Levinea i Rachel Heller. 

Oni nas podsjećaju da ljudski mozak teži podršci i sigurnosti u svakom odnosu u kojem se nalazimo, bilo da je riječ o porodici, prijateljstvu ili partnerskim odnosima. Jedna od ključnih stvari koje ne bismo smjeli izgubiti u igri života je naše dostojanstvo. Kao što je rekao Charles Chaplin, "Plašio sam se izgubiti nekoga posebnog, a na kraju sam tu osobu i izgubio. Ali preživio sam i još sam živ!"

To je podsjetnik da se možemo izdići iz izazova koje nam život postavlja i nastaviti dalje. Emocionalna ovisnost je činjenica koju trebamo prihvatiti. No, važno je razumjeti da ovisnost ne smije postati apsolutna i jedina prema jednoj ili više osoba. Umjesto toga, potrebna nam je podrška i ljubav kako bismo se osjećali voljenima i sigurnima. 

Kada se nađemo u odnosu gdje se igra moći vodi samo jednostrano, to može uzrokovati bol. Ako smo suočeni s partnerom koji ne održava obećanja ili nas voli samo zbog vlastitih interesa, naš um će patiti. Osjećaj intenzivnog stresa postaje sve prisutniji, upozoravajući nas da nešto nije u redu. To je naš instinktivni odgovor na situaciju koja nije zdrava. Ljubav kao igra moći može uništiti temelje odnosa.

Uspjeh veze ovisi o sposobnosti oba partnera da pružaju podršku jedno drugome. Ako se jedan partner ne trudi podržati drugoga ili zanemari njihove potrebe, veza slabi. Emocionalno nezreli ljudi tretiraju ljubav kao igru, reagirajući isključivo na trenutačno zadovoljstvo i svoje potrebe. Često nisu svjesni posljedica svojih postupaka na druge ljude. No, važno je prepoznati takvo ponašanje i zaštititi sebe od emocionalne manipulacije. 

Na kraju, važno je zapamtiti da ljubav nije igra. Ako netko ne cijeni vašu ljubav i manipulira vama, dopustite im da pobijede - ali napustite igru. Na taj način, izaći ćete kao pobjednik jer ćete sačuvati svoje dostojanstvo, samopoštovanje i hrabrost.

No comments

Powered by Blogger.