"Ljubav se ne mjeri patnjom, nego srećom" - 11 mudrih savjeta Mihail Labkovskog

Mihail Labkovski, poznati ruski psiholog, ističe se svojom neustrašivom iskrenošću i izravnim izjavama koje ciljaju direktno u srž problema. 


Sa tri decenije prakse iza sebe, Labkovski si može priuštiti čvrstinu u svojim sudovima. Važno je napomenuti da njegovo bogato iskustvo ne koristi samo njemu, već i njegovoj porodici i mnogima drugima. Njegove sofisticirane izjave odnose se na mnoge ljude koje susrećemo, a kako on navodi, ove riječi ne mogu shvatiti samo "prazni ljudi". 

1. Razlog problema kod nekih žena nije samo u njihovom nerazumnom ponašanju, već u neurozi koja traži izlaz. Taj izlaz često traži kroz odnos u kojem može patiti. 

2. Zdrava osoba ne žudi za brakom. Prvi korak prema tome je prestati žudjeti za tim. Drugim riječima, ako želiš da se vjenčaš, moraš prestati stalno razmišljati o tome i umanjiti značaj same ideje braka. 

3. Kada jedna osoba zamijeni cijeli svijet za drugu, to znači da ta osoba jednostavno nema vlastiti svijet.

4. Ključ sretnog porodičnog života, braka i intimnosti s jednim partnerom leži u stabilnoj psihi. Nema mjesta kompromisima jer to može voditi samo ka psihološkim ili fizičkim problemima. Osoba s stabilnom psihom može ostati s jednim partnerom cijeli život i voljeti ga na zdrav način. 

5. Ljubav se ne mjeri kroz patnju. Prava ljubav mjeri se koliko ste sretni. 

6. Kada stjuardesa objašnjava upotrebu sigurnosne opreme, ističe važnost stavljanja maske za kisik sebi prije djeteta. To je ključno. Svi želimo pomoći djetetu, ali moramo se pobrinuti za sebe prvo. 

7. Zdravi ljudi uvijek biraju sebe, dok neurotičari često nanose sebi štetu. 
 
8. Žena ne bi trebala trpjeti odnos koji joj ne odgovara. Treba odmah razgovarati o tome, a ako se partner ne promijeni, onda se treba odvojiti od njega. 

9. Usamljenost nije nedostatak ljubavi. To je nedostatak interesovanja za sebe, što često potiče još iz djetinjstva. 

10. Jedino vrijeme u životu kada osoba može biti objektivno zavisna je u djetinjstvu i to od roditelja. Ovaj period je ograničen. Nakon toga, ostati u bilo kojem odnosu je izbor odrasle osobe. 

11. Ako vam se ne sviđa način na koji se neko ponaša, nemojte tražiti izgovore. Za zdravu osobu, nedolazak poziva znači kraj veze, dok za nezdravu osobu to može biti početak ljubavi. 

No comments

Powered by Blogger.