Manje bi prijatelja imali kad bi znali koliki njih vam želi loše: 5 sitnica koje odaju lošeg prijatelja

Ima onih koji se hvale kako imaju mnogo prijatelja i često se druže. Iako je lijepo imati prijatelje, istina je da je teško pronaći pravog, a kamoli deset njih. 


Često nismo svjesni koliko neki od tih "prijatelja" zapravo nisu tu zbog nas, već imaju skrivene motive ili nas podrivaju na neki način. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazati na to da je osoba koju smatrate prijateljem zapravo negativan faktor u vašem životu:

1. Previše priča o sebi: Ako primijetite da vaš prijatelj uvijek priča samo o sebi, a rijetko ili nikako sluša vaše probleme ili radosti, možda je vrijeme da se zapitate koliko vas zaista cijeni. Ovakvo ponašanje može ukazivati na narcisoidnu osobu koja je fokusirana isključivo na sebe. 

2. Nedostatak pažnje dok razgovarate: Ako primijetite da vaš prijatelj djeluje kao da vas sluša, ali zapravo mu misli odlutaju ili se ne zanima za ono što govorite, to može biti znak nedostatka interesa ili poštovanja prema vama. 

3. Nepoštovanje dogovora: Ako vaš prijatelj često kasni, ne drži se dogovora ili vas često "ispali", to može biti znak da ne cijeni vaše vrijeme niti vas kao osobu. Poštovanje prema dogovorenim obavezama ključno je za zdrav odnos među prijateljima. 

4. Negativan stav: Okružiti se osobama koje stalno negativno razmišljaju može biti toksično za vaše mentalno zdravlje. Ako vaš prijatelj uvijek vidi samo loše strane života i širi negativnost, može vam biti teško održati pozitivan stav. 

5. Loš utjecaj: Pravi prijatelji trebaju vas podržavati u vašim životnim odlukama i biti uz vas čak i kada donosite teške promjene. Ako primijetite da vas vaš "prijatelj" sabotažira ili vas ismijava zbog vaših ciljeva i želja za promjenom na bolje, to može biti znak da je vrijeme da preispitate tu vezu. 

Ukratko, biti okružen lošim prijateljima može imati negativan utjecaj na vaš život i sreću. Važno je prepoznati znakove toksičnih prijateljstava i donijeti odluke koje će vam omogućiti da se okružite ljudima koji vas podržavaju i čine boljim osobama.

No comments

Powered by Blogger.