O tebi govori ono što ti govoriš o drugim ljudima - Psihologija ogovaranja

Ogovaranje nije samo fenomen prisutan u manjim gradovima, ruralnim područjima ili stereotipnim kućanicama koje organiziraju "trač partije". 


Ono je duboko ukorijenjeno u današnjem modernom društvu i ima veze s ljudskom psihologijom. Svakodnevno smo izloženi ogovaranju, bilo od strane prijatelja, članova porodice ili kolega s posla. Ali, šta motiviše ljude da tračare? Zašto je toliko rašireno? 

Ogovaranje obično potiču oni koji osjećaju negativnost ili ljutnju, dok ga šire osobe koje ne razmišljaju duboko o posljedicama svojih riječi, a prihvataju ga oni koji su skloni površnom razmišljanju. Postoji teorija da je ogovaranje prisutno od samih početaka ljudskog jezika. "Priče" su imale važnu ulogu u formiranju društvenih normi i uspostavi hijerarhija u grupama. 

Ranije su takve informacije često služile kao način pronalaženja partnera. Na dubljem nivou, osnovna potreba za ogovaranjem proističe iz nesigurnosti u vlastiti život. Ljudi tragaju za informacijama kako bi obnovili svoju unutrašnju ravnotežu. Dakle, ogovaranje je često način da se maskira vlastita nesigurnost i nezadovoljstvo. 

Osobe sklone ogovaranju često pokazuju površnost u razmišljanju i nedostatak empatije prema drugima. Njihovi razgovori su često plitki i fokusirani na vanjske stvari. Oni ne shvataju da time što ogovaraju druge, zapravo otkrivaju svoje negativne osobine i nedostatke karaktera. Važno je shvatiti da ogovaranje nema koristi ni za koga. Ono je obično povezano s nepotrebnim informacijama koje ne utiču na naše živote. 

Ako želimo razgovarati o nekome, to treba raditi s poštovanjem prema toj osobi i bez širenja negativnosti. Kada se nađemo u situaciji gdje nas neko uvlači u ogovaranje, važno je zadržati jasne granice i ne dozvoliti da nas ta negativnost povuče. Ako primijetimo da je naš prijatelj sklona ogovaranju, važno je da postavimo granice i da jasno izrazimo svoje nezadovoljstvo tim ponašanjem.

Također, važno je shvatiti da posjedovanje informacija o drugim ljudima ne čini nas pouzdanim osobama. Povjerenje se gradi na diskreciji i poštovanju privatnosti drugih. Ogovaranje i širenje tuđih tajni samo ukazuje na nedostatak integriteta i poštovanja prema drugima. 

Kompulzivno ogovaranje i širenje laži o drugima često ukazuje na nedostatak zadovoljstva i smisla u vlastitom životu. Stoga je važno da se fokusiramo na razvijanje pozitivnih međuljudskih odnosa i podršku drugima umjesto na širenje tračeva i negativnosti.

No comments

Powered by Blogger.