“To što ugađate drugima neće vas učiniti ni srećnijim ni bogatijim” - Oštra izjava psihologa

Prema riječima psihologa, osobe koje neprestano iskazuju ljubaznost i teže da ugode drugima često zadržavaju negativne emocije, što često dovodi do problema. 


Da bismo izbjegli zamke pretjerane ljubaznosti, bitno je da razumijemo vlastite istinske potrebe i želje te aktivno postavljamo granice. Ovo je vještina koju možemo naučiti. Ako primijetimo da smo iscrpljeni od neprestanog iskazivanja ljubaznosti prema svima ili da nas takvo ponašanje dovodi do problema, vrijeme je da donesemo svjesne odluke i promijenimo svoje navike. Evo nekoliko koraka kako to postići: 

1. Ne žurite s odgovorom, već procijenite svoje pravo osjećanje prema nečemu. Ako stalno budete ljubazni, možda čak nećete biti svjesni vlastitih osjećaja. Umjesto automatskog reagiranja, važno je da se zaustavite i duboko udahnete prije nego što odgovorite na zahtjev ili situaciju. Pitajte sebe jeste li zaista spremni ili želite li nešto učiniti prije nego što donesete odluku. 

2. Naučite reći "ne". Postavljanje granica je ključno za očuvanje mentalnog i emocionalnog zdravlja. Nemojte se osjećati obavezno prihvatiti sve zahtjeve ili ponude. Ako niste voljni ili spremni nešto učiniti, jasno recite "ne". Budite proaktivni i već unaprijed istaknite svoje granice drugima. 

3. Koristite svoju ljutnju kao signal. Osjećaj ljutnje ili frustracije može biti važan pokazatelj da nešto nije u redu ili da nešto prelazi vaše granice. Umjesto da potisnete ove emocije, naučite ih koristiti kao signal za postavljanje granica i izražavanje svojih potreba. 

4. Budite iskreniji. Iskrenost je ključna za uspostavljanje zdravih odnosa, kako s drugima tako i sa sobom. Umjesto površnih razgovora, težite dubljim i iskrenijim komunikacijama s ljudima oko sebe. Recite im kako se zaista osjećate umjesto da skrivate svoje emocije. 

6. Nosite se s unutarnjim kritičkim glasovima. Kada počnete postavljati granice i izražavati svoje potrebe, možda ćete se suočiti s unutarnjim kritičkim glasovima koji vas mogu obeshrabriti. Važno je da se ne prepustite tim negativnim mislima već da nastavite naprijed s samopouzdanjem i odlučnošću. 

Ukratko, naučiti postavljati granice i izražavati svoje istinske potrebe ključno je za očuvanje mentalnog i emocionalnog blagostanja. To je proces koji zahtijeva svjesnost, odlučnost i vježbu, ali dugoročno će donijeti više zadovoljstva i ravnoteže u vašem životu.

No comments

Powered by Blogger.