“Žena me više ne privlači, ostarila je i nije zgodna više” - Psiholog mu dao mudar odgovor

Muškarac je otvoreno podijelio svoju iskustvo s psihologom, priznavši da više ne osjeća istu privlačnost prema svojoj ženi u dugogodišnjem braku. 


Iako je i dalje voli, primjećuje da majčinstvo i proces starenja su imali svoj uticaj na njen izgled. Osjeća se kao da gubi vezu koja je nekad bila prisutna, što je dovelo do problema u intimnosti između njih dvoje. Traži pomoć jer ne zna kako da povrati tu iskru koja je nekada postojala, i brine se da bi ovaj problem mogao eskalirati i ugroziti njihov brak. 

Odgovor psihologa ističe važnost otvorenosti i iskrenosti u rješavanju ovakvih problema. Pamela Stephenson Conelly, bračna savjetnica, zahvalila mu je na hrabrosti jer se mnogi muškarci ne usuđuju otvoreno razgovarati o ovim temama. Njegova iskrenost omogućava da se problemi adresiraju i riješe.

Conelly ističe da promjene u izgledu partnera mogu utjecati na fizičku privlačnost, posebno kod muškaraca koji su vizualno osjetljivi. Važno je razumjeti i psihološku promjenu koja se može dogoditi kada muškarac počne gledati svoju suprugu prije svega kao majku, a ne kao ljubavnicu. To može izazvati osjećaj gubitka i često vodi do depresije. 

Savjetnica predlaže paru da ponovo probude romantiku u njihovom odnosu, podsjećajući ih na dane udvaranja i početka njihove veze. To uključuje pronalaženje vremena samo za njih dvoje, organiziranje večere, izlazak na 'spoj' te pokazivanje uzbuđenja i pažnje jedno prema drugome. Važno je biti uporan i strpljiv, te prilagoditi se novim fazama života kroz koje prolazi njihov odnos. Pritisak na trenutno stanje ili traženje brzih rješenja neće pomoći, već je potrebno dati vremena i prostora za razvoj i obnovu intimnosti.

No comments

Powered by Blogger.