Glavna karakteristika koja krasi mudre i pametne žene - Mudro zapažanje filozofa Žan Pola

Prije nekoliko dana, putovao sam javnim prijevozom s posla kući. U autobusu su se nalazile dvije mlade dame koje su živahno raspravljale. 


Nisam namjerno prisluškivao, ali nije bilo moguće ignorirati razgovor koji su vodile. Raspravljale su o tome koja je inteligentnija - ona koja se cijeli život trudila biti izvrsna učenica, kolegica i zaposlenica, koja je postigla izvanredne rezultate u srednjoj školi i na fakultetu, svojim radom izgradila karijeru do direktorskog položaja, putuje inozemstvom i gradi svoj dom vlastitim trudom ili ona koja je pronašla bogatog i sposobnog partnera koji joj je pružio podršku, osigurao posao, izgradio kuću i omogućio joj luksuzna putovanja.

Dugo sam razmišljao o tome što sam čuo. Prva žena ulaže svoj trud i vrijeme u posao, ustaje svako jutro rano, nema luksuz odlaska na bolovanje jer je na visokoj poziciji. Svoje srce i dušu stavlja u sve što radi. S druge strane, druga žena došla je do sreće na drugačiji način, preko partnerstva, ali sada postoji veliki rizik da izgubi sve jer u suštini ništa nije njezino. Ove dvije žene su potpuno različite. 

Bitno je razumjeti da smo svi jedinstveni i da ono što čini moju sreću ne mora biti isto kao i sreću nekog drugog. Za nekoga sreća može biti u putovanjima i odmorima, dok drugi uživaju u radu u laboratoriju, na sceni ili u umjetnosti. Različiti smo i to je sasvim u redu. Osim toga, ne želimo svi iste stvari istog trenutka. Mnoge ljude zanima sam proces, put kojim će doći do svojih ciljeva jer u tome pronalaze zadovoljstvo i osobni napredak. Objektivno gledajući, obe žene iz priče imaju svoj način života i funkcioniranja, ali teško je reći koja je pametnija. 

Žan-Pol Sartre, slavni francuski filozof, je rekao: "Pametni ljudi nisu zli. Ljutnja podrazumijeva uskogrudost." Uspeh u životu ne mjeri se samo položajem i bogatstvom. Ono što je zaista važno jest osjećaj koji imate dok radite taj posao. Važno je biti ljubazan i suosjećajan, bez obzira na svoje uspjehe i moć koju posjedujete. To je prava inteligencija.

No comments

Powered by Blogger.