Mogu da vole, ali je njihova ljubav uvijek uslovna - Da li narcis može pokazati iskrenu ljubav?

Sigurno ste se bar jednom u životu susreli s narcisoidnom osobom, a neki od vas su možda čak bili u emocionalnoj vezi s narcisom. 


Na početku, odnos s narcisom može izgledati kao normalan. Narcis pokazuje svoje emocije otvoreno i iskreno, što nas zadržava u tom odnosu. Međutim, u suštini, narcis samo želi zabavu i nakon nekog vremena prestaje pokazivati interes za vas. To je očekivan slijed događaja, ali trebate se zapitati - da li vas narcis zaista voli? Da li on ima tu sposobnost? 

Samo oni koji su prošli kroz emocionalni odnos s narcisom znaju kakav je to odnos. Često se nalazite u konfliktu između ljubavi koju osjećate i bola koji vam nanosi narcis. Želite otići, ali emocije vas zadržavaju u vezi s narcisom, i uvijek postoji pitanje da li vas narcis zaista voli. Ako pitate narcise, uvjeravat će vas da vole svoju porodicu i partnere. I, da, narcisi se tako osjećaju, ali njihova ljubav je uvijek usmjerena na njih same, na njihove potrebe, očekivanja i fantazije. 

Zapravo, vole sebe, dok žive u iluziji da vole drugu osobu. Cilj narcisa je vlastito zadovoljstvo. Za njih je veza s vama samo igra iz koje žele izaći kao pobjednici koji su se dobro zabavili. Narcisi su često izvrsni manipulatori, koristeći svoje komunikacijske vještine da ostave sjajan prvi dojam na ljude oko sebe. Kada narcisi počnu gubiti interes za partnera? Kada osjete da su pobijedili u svojoj igri. Mrze ranjivost i smatraju je svojom slabosti, pa se trude izbjeći patnju. 

Zbog toga se rijetko zadržavaju u odnosima duže od pet mjeseci. Kako narcisi definiraju ljubav, a kako to čine drugi ljudi? Ljubav je za mnoge romansa, želja za dobrim drugima, prihvaćanje osobe takve kakva jeste, posvećenost i zajedništvo. Narcisi nisu sposobni za ovo. Ne vide jasno ni sebe ni druge, stavljaju sebe na prvo mjesto, precjenjuju se, teže za potpunom kontrolom i često im nedostaje sposobnost normalne komunikacije. 

Možemo li izmjeriti količinu ljubavi? To je teško, ali možemo prepoznati njezine izraze: iskrenim riječima i emocijama, ohrabrenjem, poklonima, kvalitetnim vremenom, fizičkim dodirima i drugim gestama. Narcisi mogu pokazati ljubav, ali njihova ljubav je uvjetovana. Da biste znali da li vas narcis voli, morate ga razumjeti. Ponekad će to biti na vašu štetu, ali važno je osjećati se cijenjenim, motiviranim, poštovanim i voljenim u vezi. To je ono što je bitno.

No comments

Powered by Blogger.