Možda nisi zaljubljena - Možda si emotivno zavisna o muškarcu koji manipuliše tobom

Mnogo bi vas iznenadilo kada bi znali koliko se ljudi širom svijeta zapliće u mrežu gdje ljubav i emocionalna zavisnost postaju jedno te isto. 


Emocionalna zavisnost nije nešto što se dogodi preko noći. Obično je to rezultat manipulacije. Osoba koja manipuliše može stvoriti iluziju da vas voli, dok vas zapravo samo manipuliše kako bi ostvarila svoje ciljeve. Oni često ne mogu zadovoljiti ni vlastite potrebe, a kamoli biti ravnopravan partner drugoj osobi. Postoje znakovi koji ukazuju da ste postali emocionalno zavisni o manipulativnoj osobi: 

1. Često vam govori da nećete naći bolje: Manipulatori su majstori u usađivanju uvjerenja da ste nesposobni pronaći bolje od njih. Oni manipuliraju vašim umom kako bi vas uvjerili da su oni najbolji izbor. 

2. Postavlja vam ograničenja: Ova vrsta manipulatora voli se miješati u gotovo svaki aspekt vašeg života. Možda vam se čini da vam daje savjete, ali zapravo vam naređuje što da radite. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, možda ćete postati ovisni o njihovim odlukama i tražiti njihovu dozvolu za sve što radite. 

3. Krivi vas za sve probleme: Manipulator će vas optužiti za sve što pođe po zlu u vezi ili životu. Možda čak ni nećete biti krivi, već su vas uvjerili da jeste. Kad se oslobodite ovakvog okova, shvatit ćete u kakvoj ste iluziji živjeli. Manipulatori uvijek prebacuju krivicu na druge ljude umjesto da preuzmu odgovornost za svoje postupke. 

Važno je shvatiti da ste samo vi odgovorni za svoje postupke. Ako jednom dozvolite manipulatoru da upravlja vama, vjerovatno će to nastaviti činiti.

No comments

Powered by Blogger.