Možete oprostiti nekome, a ipak odabrati da odete

Opraštanje je složen proces koji se može manifestovati na različite načine, a nekad uključuje duboko promišljanje i emotivno oslobođenje. 


Može se dogoditi da donesete odluku da oprostite, ali istovremeno odlučite da pustite tu osobu ili ljude iz svog života. Oprostiti ne znači nužno zaboraviti ili se vratiti na staro, već je to čin oslobađanja sebe od tereta negativnih emocija i pomirenje sa činjenicom da se možda stvari nikad neće vratiti u isto stanje.

Opraštanje je proces koji može biti izuzetno oslobađajući jer vam omogućava da otpustite osjećaje ljutnje, osvete ili želje za povredom drugog. To ne znači da morate zaboraviti ono što se dogodilo ili se vratiti u toksičan odnos. Naprotiv, to znači da prihvatate situaciju onakvu kakva jeste i oslobađate se emocionalnih veza koje vas vezuju za prošlost.


Kada oprostite, ne samo da oslobađate druge, već i sebe. To znači da priznajete da ste možda povrijeđeni, ali istovremeno birate da ne dozvolite da vas ta bol i gorčina definiraju ili vode vaš život. Oprost vam omogućava da se oslobodite negativnih misli i emocija koje vas zadržavaju u prošlosti i sprečavaju da napredujete. Važno je shvatiti da oprost ne zahtijeva da ostanete u vezi ili da se vratite u isti odnos. 

Možete oprostiti i odlučiti da krenete dalje, zadržavajući samo neutralna osjećanja prema osobi koja vas je povrijedila. Neki odnosi jednostavno ne mogu biti popravljeni, i to je u redu. Opraštanje nije očekivanje da se sve vrati u normalu, već je to prihvatanje stvarnosti i oslobođenje od tereta prošlosti. 

Biti sposoban oprostiti također znači priznavanje svojih osjećaja i iskreno suočavanje sa onim što vam je učinjeno. To ne znači brisanje sjećanja ili negiranje bola koji ste osjetili. Naprotiv, to znači da priznajete svoju ranjivost, ali istovremeno birate da se ne dozvolite da vas ta bol definira. Oprost je put ka emocionalnom iscjeljenju i oslobađanju od tereta prošlosti kako biste mogli krenuti dalje sa svojim životom.

No comments

Powered by Blogger.