Nemojte se osjećati krivim jer radite ono što je najbolje za sebe

Ne treba da osjećate krivicu zbog odluke da se oslobodite toksičnih ljudi iz svog života. Bez obzira na vašu prošlost s njima ili koliko ih volite, važno je da učinite ono što je najbolje za vas. 


Neki odnosi, iako su bili važni u prošlosti, možda više ne služe vašem blagostanju. Ako se osjećate povrijeđeno ili neispunjeno u njihovom prisustvu, to je znak da je vrijeme da krenete dalje. Ne morate sebe kriviti za to. Oni su sami stvorili atmosferu koja nije zdrava za vas. Ponekad je neophodno staviti sebe na prvo mjesto, posebno kada je u pitanju vaše mentalno zdravlje. 

Nije sebično brinuti o sebi i donositi odluke koje vam donose sreću, čak i ako to znači razočarati druge. Niko drugi ne može osjetiti vaše unutrašnje borbe ili brige na isti način kao vi. Važno je da sebi dopustite da budete prioritet i da ne žrtvujete svoje mentalno zdravlje radi očekivanja drugih. Ne osjećajte se krivim jer ste izazvali konflikte u odnosima koji nisu zdravi. 

Nije vaša odgovornost održavati mir po svaku cijenu, posebno ako vas neko neprestano povređuje ili ne poštuje vaše granice. Imate pravo izraziti svoje mišljenje i osjećaje i postaviti granice. Važno je da sebi dopustite da budete autentični i da se ne pretvarate da je sve u redu kad nije. Nemojte se osjećati krivim jer govorite "ne" kad vam je tanjir pun. 

Vaša sposobnost da se brinete o sebi nije sebičnost, već je to važan aspekt samopomoći. Ne možete sebe izgarati pokušavajući udovoljiti svima oko sebe. Važno je postaviti granice i raditi na svojoj dobrobiti, čak i ako to znači da nekoga razočarate. Važno je zapamtiti da je važno brinuti o sebi, ali to ne znači da trebate biti neosjetljivi prema potrebama drugih ljudi. 

Važno je pronaći ravnotežu između brige o sebi i poštovanja drugih. Ne morate dozvoliti drugima da vas manipulišu ili donose odluke umjesto vas. Samo vi znate šta je najbolje za vas i trebate slijediti svoje srce bez osjećaja krivice. Na kraju dana, vi ste jedina osoba na koju možete računati i važno je da se brinete o sebi na pravi način.

No comments

Powered by Blogger.