Nije uspješna žena koja se uda - Već ona koja može sve i bez muškarca

Priča Elene nosi duboku poruku o braku, sreći i životnom ispunjenju. Elena, žena od 34 godine s malom kćerkicom, hrabro je zakoračila u razvod, donoseći odluku koja je možda izazvala iznenađenje kod mnogih. 


Nije je napustio muž, već je ona donijela odluku o razvodu. Njena priča zapravo odražava unutrašnju borbu s tradicionalnim shvaćanjima braka i ženske uloge. Kroz njen život, očekivanja su bila postavljena na temelju starih normi. Majčina izreka "Svaka djevojka treba da se uda" ostavila je dubok trag. U društvu u kojem je živjela, brak je često smatran mjerilom uspjeha za ženu, a one koje nisu udate doživljavane su s nekim oblikom prezira. 

Čak i žene koje su bile udate pa su se razvele bile su više žaljene nego podržane. Još kao tinejdžerka, Elena je osjećala da nešto nije u redu. Nije vidjela pravu ljubav ili sreću u braku svojih roditelja, već su izgledali kao partneri iz navike. Njihova bliskost bila je više rođačka nego partnerska. Unatoč svemu, Elena se udala u kasnim dvadesetima. Njen muž je bio dobar čovjek, ali njihov brak nije bio ispunjen srećom. Osećaj krivice i nesigurnosti rastao je u njoj. 

Nakon svadbe osjećala se zarobljena u kući s djetetom dok je muž provodio vrijeme izvan kuće, ne mareći za njenu potrebu za odmorom ili vremenom za sebe. Nakon četiri godine braka, Elena je donijela hrabru odluku o razvodu. Shvatila je da joj ne treba partner koji ne preuzima odgovornost ili ne pokazuje interes za njen osjećaj nesreće. Odlučila je da neće više živjeti u toksičnom okruženju koje nije doprinosilo njenom emocionalnom i psihičkom blagostanju. 

Nakon razvoda, ljudi je sažalijevaju, ali Elena se osjeća sretnijom. Njen razvod nije poraz, već oslobođenje. Ona sada živi u skladu sa svojim vrijednostima i potrebama. Za nju, uspjeh nije definiran brakom, već životom u kojem se osjeća ispunjeno i sretno, bez obzira na bračni status. Elena je dokaz da žena može biti uspješna i bez muškarca, da je njena sreća najvažnija i da je sposobna za sve što poželi.

No comments

Powered by Blogger.