Ponekad jednostavno morate izgubiti nešto da biste pronašli sebe

Ponekad je potrebno da izgubite nešto kako biste zaista shvatili koliko vrijedite.


To može biti teško shvatiti dok se suočavate s gubitkom, ali zapravo je prilika da se bolje upoznate sa svojom stvarnom vrijednošću. Ko ste vi, zapravo? Je li to samo ono što vam se nalazi u radnoj biografiji, ili je to više od toga? Vi niste samo vaš posao ili adresa prebivališta. Vi niste definirani samo odnosima koje imate ili gradom u kojem živite. 

Vaš identitet nije sadržan u vašem životopisu, na LinkedIn profilu ili na Instagramu. Vi ste složeni, višedimenzionalni biće, koje ne može biti ograničeno na jednu stvar. Često se zapetljamo u svoje uloge i veze te postajemo slijepi za sve ostalo što smo i što možemo biti. Kada izgubimo nešto čemu smo se čvrsto držali, osjećamo se kao da gubimo dio sebe. 

Ali, možda je to upravo trenutak kada počinjemo shvaćati da smo se previše identificirali s tim vanjskim elementima, umjesto da smo istražili svoju unutarnju suštinu. Gubitak može biti bolan, pogotovo ako je riječ o nečemu što smo smatrali važnim ili temeljnim za naš identitet. Ali, šta ostaje kada sve to izgubimo? Šta nas zaista čini sretnima i ispunjenima? 

Kada se suočimo s gubitkom, prisiljeni smo pogledati dublje u sebe i pronaći snagu i vrijednost koja nije vezana za materijalne stvari ili vanjske okolnosti. Ponekad nam gubitak otvara vrata ka novim mogućnostima i omogućava nam da preispitamo svoje prioritete i ciljeve. Možda smo izgubili posao koji nas nije ispunjavao ili odnos koji nas je sputavao, ali to otvara prostor za nešto bolje i autentičnije.

Umjesto da se fokusiramo samo na gubitak, trebamo postati svjesni svega što dobijamo iz tog iskustva. Možda se otvaraju nova vrata ili se otkrivaju skrivene snage koje nismo ni znali da posjedujemo. Važno je da se otvorimo mogućnostima i da prihvatimo promjene koje dolaze s gubitkom. Kada sve izgubimo, ostaje samo suština onoga što jesmo. Bez ikakvih titula ili materijalnih posjeda, moramo se zapitati: Ko sam ja zapravo? Možda otkrijemo da smo puno više od onoga što smo mislili da jesmo. I to je divno otkriće.

No comments

Powered by Blogger.