Postalo mi je sasvim svejedno voli li me neko ili ne - Da li neko vodi računa o meni ili ne.

Postalo mi je sasvim svejedno voli li me neko ili ne, da li neko vodi računa o meni ili ne, više se ne opterećujem tim stvarima, ne trošim više energiju na to da steknem poštovanje ili divljenje drugih ljudi.


Jednostavno, želim biti ono što jesam, bez potrebe da se prilagođavam ili da se trudim impresionirati druge. Manje me dotiču postupci drugih ljudi i sve manje me povređuju, jer shvatam da to što drugi rade, to je njihova stvarnost, a ne moja. Nametljivost je zapravo nedostatak poštovanja prema sebi, to je izraženo kroz razne oblike, često kroz potčinjavanje ili potpunu prilagodbu drugima – to proizilazi iz straha od neprihvatanja.

Kako se udaljavamo od ega, postajemo sve svjesniji i počinjemo stvari vidjeti onakvima kakve zaista jesu. Kada prestanemo obraćati pažnju na mišljenja i postupke drugih ljudi, oslobađamo se tereta ega, prestajemo trošiti energiju na krive ljude i situacije, te prestajemo izgarati zbog nebitnih stvari. Da bismo se oslobodili ega, potrebno je postići određenu razinu svijesti, imati duboko duhovno shvatanje. Jer lažemo sami sebe ako u srcu nismo donijeli odluku da se oslobodimo ega – on će nas i dalje opterećivati, iscrpljivati i obmanjivati. 


Ego se ne može kontrolisati, već prvo mora biti prepoznat, svjestan, pa tek onda prevaziđen, počevši od srca, da bi se na kraju prestala identifikacija s njim. Čovjek ne postaje slabiji bez ega, što je često strah, već se zapravo oslobađa stvarnih ograničenja i otvara se potencijal za pravu snagu i unutrašnji mir. To je put ka autentičnosti i povezanosti sa suštinom, ka dubokom razumijevanju sebe i svijeta koji nas okružuje.

No comments

Powered by Blogger.