"Sve je prolazno u životu" - Surov zaključak o ljubavi do kojeg je C. Chanel došla s godinama

Ljubav je često opisana kao čarobna, ali isto tako može biti izazovna. Ona nas uči mnogim stvarima, ali ponekad daje i obećanja koja ne može ispuniti. 


Čuvena Coco Chanel je jednom rekla: "Nikada ne obećavaj vječnu ljubav, to je rezervisano samo za one koji su prešli na drugi svijet. Među živima, to je nemoguće. Osjećaji se mogu pretvoriti u poštovanje, rutinu ili čak mržnju. Ipak, svako treba doživjeti intenzivnu ljubav bar jednom u životu. Makar na nekoliko sati ili trenutaka, ali to iskustvo je neophodno. Oni koji to nisu iskusili, duhovno su osiromašeni."

Slično mišljenje dijeli i Marina T., koja je zapisala: "Voljeću te cijelo ljeto. To zvuči bolje nego voljeću te cijeli život. A najvažnije, traje puno duže." Ljubav treba da bude prisutna u našim životima, da se spontano dešava u trenucima kada je najmanje očekujemo. Ne treba obećavati vječnu prisutnost, jer ni sami ne možemo predvidjeti budućnost. 

Umjesto toga, trebamo pružiti ono što možemo u datom trenutku. Važno je shvatiti da sve prolazi, pa tako i ljubav. Obećanja vječne ljubavi su lijepa, ali nisu nužno i ostvariva. Kako možemo garantovati nešto što ne možemo kontrolisati? Coco Chanel je željela istaknuti zrelost u ljubavnim odnosima, da ne obećavamo ono što ne možemo ispuniti. 

Treba biti zahvalan ako volimo ili ako smo voljeni, jer neki nikada nisu imali tu privilegiju i ne znaju kakav je osjećaj. Čak i bolna iskustva su važna, jer su to naša iskustva ljubavi. Cijenimo ljubav, bez obzira na to koliko traje. Nemojmo se oslanjati na mitove o vječnoj ljubavi, već volimo iskreno i snažno, makar na trenutak. Svi zaslužujemo osjetiti tu snagu emocija. Ljubav ne mora biti vječna da bi bila važna.

No comments

Powered by Blogger.