Budi zahvalna na onom što imaš i dobićete još više: Šta je zakon zahvalnosti i kako on djeluje

Iako zvuči kao nešto iz bajke, ako danas naučite izraziti zahvalnost, možda već sutra osjetite kako se otvaraju vrata prema ostvarenju vaših snova. 


Koncept zahvalnosti ima moć da nam otvori oči za nove mogućnosti i preusmjeri naš fokus s negativnog na pozitivno. Robert Emmons, poznati profesor psihologije, ističe da postoje dva ključna elementa u praksi zahvalnosti. Prvo, kroz zahvalnost priznajemo i potvrđujemo sve dobro koje smo primili u životu.

Drugo, shvatamo ulogu koju drugi ljudi igraju u oblikovanju našeg života prema boljem. Ipak, važno je da u svemu tome ne zaboravimo na sebe. Zahvalnost ne treba ograničiti samo na velike događaje ili postignuća; važno je cijeniti i male svakodnevne radosti i uspjehe. 

Primjerice, možemo biti zahvalni što nismo zakasnili na posao ili što smo sreli starog prijatelja. Svaki dan se dešava mnogo sitnica na koje možemo biti zahvalni, ali često prođu neprimijećene. Prakticiranje zahvalnosti povezano je s mnogim koristima. Na primjer, istraživanje Roberta Emmonsa pokazuje da vođenje dnevnika zahvalnosti može značajno poboljšati naše blagostanje i zadovoljstvo životom. 

Zahvalnost također može biti ključna u ostvarivanju naših želja. Kada izražavamo zahvalnost za dobre stvari koje već imamo u životu, kao i za one koje želimo privući, šaljemo poruku Univerzumu da cijenimo ono što imamo i da smo spremni prihvatiti još više. 

Praksa zahvalnosti najefikasnija je kada zapisujemo stvari za koje smo zahvalni svakog dana. Na taj način postepeno mijenjamo svoj pogled na svijet i prilagođavamo se okolini. Ako, na primjer, želite novi posao ili se preseliti, izražavanje zahvalnosti kao da se to već ostvarilo može povećati šanse da se vaši snovi ostvare.

No comments

Powered by Blogger.