"Dužnost roditelja je voljeti dijete, a ne krojiti ga po svojoj mjeri" - Labkovskog roditeljima

Mihal Labovski, poznati psiholog čije ime krasi stranice Forbesa, izgradio je svoj ugled na tridesetogodišnjem iskustvu rada s obiteljima. Njegova ključna spoznaja? 


Ponašanje roditelja ima presudan utjecaj na razvoj njihove djece. U svom istraživanju došao je do zaključka da su samo sretni roditelji sposobni pružiti srećno djetinjstvo. "Da bi dijete postavilo ciljeve i ostvarilo ih, potrebno mu je da roditelji budu ti koji će mu pokazati kako se to radi svojim primjerom.
Ljubav prema djetetu treba biti bezuvjetna, bez obzira na njegove nedostatke ili osobine", savjetuje Labovski. 

Ističe važnost da roditelji ne preuzimaju odgovornost djeteta na sebe, posebno kad je riječ o obrazovanju. "Kad dijete dobije zadaću, mora shvatiti da je to njegova odgovornost. Roditelji mogu biti podrška i pomoći mu kad zapne, ali ne bi trebali preuzeti zadaću umjesto djeteta", naglašava on. 

Jedna od ključnih poruka koju Labovski želi poslati roditeljima jest da trebaju voljeti svoje dijete, ali ne i oblikovati ga prema svojim mjerilima. "Sve ambicije i zahtjevi koje roditelji postavljaju za svoje dijete, motivirani vlastitim ciljevima, samo su refleksija vlastite nesigurnosti. Treba imati na umu da mala djeca ne lažu; to je ponašanje koje se razvija s godinama jer su tako naučena. Ne stvarajte od djeteta ovisnika o tuđem mišljenju", poručuje Labovski.

No comments

Powered by Blogger.