Kućna sreća - Jednostavan cvijet koji bi mogao da donese sreću u vaš dom: Kako ga gajiti

Kućna sreća, ta niska biljka koja pripada porodici kopriva, širi svoju prisutnost brzo i svojim sitnim listovima čini se nezaobilaznom u mnogim domovima.


Vjeruje se da donosi sreću u prostor u kojem se nalazi, što je često povezano s feng shui filozofijom koja naglašava protok pozitivne energije. No, da bi ta sreća zaista procvjetala u domu, važno je poštovati nekoliko pravila u njenom održavanju. 

Prvo i najvažnije, treba joj osigurati dovoljno svjetlosti, ali je izbjegavati direktno izlaganje suncu kako njeni osjetljivi listovi ne bi stradali. Također, bitno je paziti na zalijevanje, pružajući biljci vlagu u umjerenim količinama, a pazeći da listovi ne ostanu previše mokri. 

Iako raste do visine od oko dvadesetak centimetara, rijetko zahtijeva presađivanje, osim ako ne postane pretesna u svojoj posudi, koja joj, zbog malenih korijena, ne mora biti velika. Osim što je pogodna za unutarnje okruženje, kućnu sreću možete posaditi i u vrtu, stvarajući tako zeleni tepih koji će obogatiti vaš prostor. 

Ova biljka je sklona harmoničnoj kombinaciji s drugim biljkama, što je čini idealnom za aranžiranje u saksijama s cvijećem koje cvjeta. Jedna od njenih posebnih karakteristika je zahvalnost za oblikovanje, a proljeće je idealno vrijeme za orezivanje. 

Vrhove koji ste odsjekli možete posaditi u mješavinu zemlje i pijeska, stvarajući nove male biljke. Osim toga, razmnožavanje je moguće i putem dijeljenja biljke, presađujući dio u novu posudu. Za mnoge, kućna sreća je više od biljke - simbol je sreće i veselja u domu te može biti i divan poklon koji nosi poruku o želji za srećom u životu osobe kojoj je namijenjen. Upravo u njenom skrovitom rastu i nježnom izgledu krije se čarolija koja obogaćuje prostor i donosi osjećaj radosti i blagostanja.

No comments

Powered by Blogger.