Zašto žene ostaju godinama u braku iako znaju da ih muž vara - Labkovski objašnjava

Kada žena doživi prevaru u vezi, donošenje odluke o daljem putu često leži u njenim rukama. 


Pitanje ostanka ili napuštanja veze postavlja se pred njom, a prepustiti ishod sudbini ili karmi ne mora uvijek biti najmudriji izbor.  Moguće je da ste i sami svjedoci ili poznajete nekoga ko se našao u takvoj situaciji. Žena svjesno ili nesvjesno ostaje u odnosu gdje se osjeća prevarenom, nezadovoljnom, nesretnom, dok je partner vara i laže. 

Zašto, zapravo, neke žene biraju da ostanu u takvoj vezi i zašto se ne osjećaju dovoljno motivirane da promijene svoj život nabolje? Ovo pitanje duboko analizira poznati psiholog M. Labkovski. On objašnjava da žene koje ostaju u vezama gdje su godinama izložene prevari i nepoštovanju često to čine iz osjećaja ljutnje. Unutar sebe osjećaju gorčinu, bijes i povrijeđenost, ali možda ne vide opciju iskrenog oprosta ili čak izlaska iz takve veze. 

Na taj način, zapravo, same sebi nametnu ciklus patnje i nezadovoljstva, nastavljajući živjeti unutar negativnog porodičnog okruženja. Njihova nada često počiva na vjerovanju u neku vrstu univerzalne pravde ili karme, očekujući da će se nepravda ispraviti sama od sebe. Međutim, Labkovski ističe da je ovakav temelj za odluke pogrešan. 

Partner često nastavlja svoje ponašanje, bez trunke odgovornosti ili moralnog zazivanja, dok žena ostaje u istom mjestu, noseći teret nezadovoljstva i nesreće, uvjerena da će se pravda sama pobrinuti za ispravljanje situacije. No, ulaganje vremena i truda u takva razmišljanja i očekivanja ne predstavlja stvarno rješenje. Ako osjećate da ste izloženi nepravdi jer partner ne snosi posljedice svojih postupaka, umjesto da se zadržavate u tom osjećaju, možda je bolje da ga prihvatite kao dio stvarnosti. 

Na taj način, nećete propustiti priliku da preuzmete kontrolu nad svojim životom i oblikujete ga prema vlastitim željama. Labkovski nas podsjeća da veze izgrađene na temeljima ljutnje često budu najotpornije. To je razlog zbog kojeg ljudi ponekad ostaju u situacijama koje im ne donose sreću, nadajući se da će se pravda jednom uspostaviti. 

Kako zaključuje, ostati u vezi u kojoj niste sretni samo da biste postigli neku vrstu moralne zadovoljštine nije pravo rješenje. Ako niste u mogućnosti iskreno oprostiti prevaru i prevazići je, ostati u toj vezi neće vam donijeti pravu sreću. Možda će biti teško, ali ponekad je najbolje prekinuti takvu vezu i krenuti dalje. 

Fokusirajte se na sebe, na svoj rast i zadovoljstvo, bez očekivanja da će se drugima nepravda nekako vratiti. Neka svako donese svoje izbore, a vi se usmjerite na vlastiti put i uživajte u svim čarima koje vam život pruža, udaljavajući se od toksičnih iskustava.

No comments

Powered by Blogger.