Izgubi čovjek tako svoj život tolerišući sve i trpeći svašta

Kada čovjek izgubi svoj život, često se događa zbog njegove tendencije da tolerira sve i svašta. On izgubi sebe jer pristaje na stvari koje mu smetaju i iritiraju, čak i kada je potpuno uvjeren da su pogrešne. 


No, drugi mu kažu da mora biti tolerantan, pa on to prihvati i tolerira. Čovjek gubi svoj život govoreći da je u redu ono što zapravo nije u redu i da su različitosti zabavne, iako u sebi zna da je bolje nemati ništa nego prihvatiti svašta. On gubi svoj život prihvaćajući sve ljude i njihove hirove, iako su ti ljudi sve samo ne istinski ljudi. 

Gubi svoj život među ljudima koji neće prihvatiti ništa što je njegovo, ali od njega očekuju da prihvati njih. Tada se pita dokle će ići ta luda igra u kojoj mora prihvatiti čak i ono što nema smisla. Čovjek gubi svoj život pretvarajući se da je širokogrudan i velikodušan, i sve to postaje farsa koja mu najviše šteti.

Stavlja u sebe sve ono što ne bi trebao, živeći s tim kao da je to nešto potpuno normalno i prihvatljivo. Gubi svoj život u šumi različitosti, a na kraju se pita gdje je on, što je on, koji je njegov put. Traži svoj identitet i autentičnost, ali kasno je kada se izgubi u masi nečega što se nikome ne sviđa, ali nitko se ne smije suprotstaviti jer će ispasti da ne prihvaća različitosti. 

To postaje Pirova pobjeda u kojoj na kraju svi ostaju s gorčinom u ustima, iako izgleda kao da su svi pobijedili, zapravo su svi gubitnici. Kažu da treba prihvatiti sve i tolerirati sve, ali postavlja se pitanje gdje je granica. Da li pod riječju "sve" zaista mislimo na svaki talog, prljavštinu i slično. 

Bilo bi iskrenije kada bismo, kada vidimo da nešto ne ide, okrenuli leđa i otišli, ne pokušavajući se pretvarati da smo veliki u toleranciji. Neka svatko nosi posljedice svojih izbora. Neka vide da ne odobravamo sve i svašta, ali nećemo im ni pljeskati za ono što naše srce i razum ne prihvaćaju. Na kraju krajeva, život koji imamo je jedan i dragocjen, i ostaje nam izbor. A taj izbor je da je bolje nemati ništa nego prihvatiti svašta.

No comments

Powered by Blogger.